anp verdienmodel

 

 Wat mij deze week raakte waren de verhoren over de Kindertoeslag-affaire. Ik heb ze niet allemaal gezien, alleen de samenvattingen bij het NOS journaal. Wat ik zag waren witte mannen in pak die hun straatje probeerden schoon te vegen. Die allemaal zeiden het heel erg te vinden.

Een verhoor sprong er uit. Van een vrouw (natuurlijk 🙂 ), mevrouw Maaike C. van Tuyll – Directeur Kinderopvang bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een frisse verschijning naast al die gekostumeerde mannen.

Waarom geen jasje?
Maar ik vroeg me af waarom ze geen jasje aan had getrokken. Waarom die gezellige vrouwelijke jurk en dat grijze vest? Ik weet zeker dat ze heeft nagedacht over wat ze aan zou trekken. Dat doet iedereen. Een belangrijk moment in je carrière, dat je kan maken of breken. Spannend dus, en dan kom je ook nog op tv. Dus dan denk je na over wat je aandoet. Waarom koos ze er voor om géén pak aan te trekken? Dat heeft ze wel, getuige de foto’s die er van haar op Google te vinden zijn. Met een pak zou ze veel meer autoriteit uitstralen. Attje Kuiken en Renske Leyten hebben ook een corporate pak (of jurk) aan om een zakelijke, strenge uitstraling te hebben, om autoriteit uit te stralen.

 

Ik ben ook maar een moeder 

Dus mijn hypothese is dat ze dat helemaal niet wilde. Misschien wilde ze uitstralen ‘ik ben ook maar een mens, een moeder en ik vind het heel erg’.

Nou, dat is gelukt. Door die kleurige overslagjurk waarin haar rondingen prachtig uitkomen en grijze slobbervest kwam ze menselijk, moederlijk, oprecht en betrokken over. Haar valt niks te verwijten, zij heeft haar best gedaan. Haar emoties, die ik als heel oprecht ervoer, maakte het plaatje af. Een hele congruente boodschap dus waardoor ze betrouwbaar en betrokken overkomt. Zo werkt communicatie. Het hele plaatje moet kloppen. En directeur Van Tuyll heeft dat goed begrepen. Directeur Van Tuyll laat zien hoe je kunt spelen met mannelijkheid en vrouwelijkheid, hoe je op het juiste moment het een en/of het ander kunt inzetten. In toon, in woordgebruik, in kleding, en emotie.
Mooi!

 

Loading...