Vrouwen zijn anders

Vrouwen zijn anders en lopen tegen andere dingen aan dan mannen.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Bijvoorbeeld: Vrouwen worden anders beoordeeld dan mannen. Zo had ik een cliënt die promotie wilde maken, ze wilde nu eindelijk de titel krijgen en het salaris dat behoort bij de taken en verantwoordelijkheden die ze heeft. Die promotie ging op het laatste moment niet door omdat ze, volgens haar leidinggevende, de nodige ervaring miste. 

Mannen beoordeeld op potentie
Nu weten we uit onderzoek dat mannen worden beoordeeld op potentie (Hij heeft het nog nooit gedaan maar we denken dat hij het wel kan) en vrouwen op ervaring (Ze heeft het laten zien dus ze kan het, en omgekeerd, ze heeft het nog nooit gedaan dus ze kan het niet.) en ik voelde aan mijn water dat dat hier ook speelde. 

Als je ‘t niet vertelt…
In ons gesprek bleek dat ze er vanuit was gegaan dat haar managers wel wisten wat ze allemaal gepresteerd had. Toen ik haar vroeg hoe die managers dat dan weten viel het kwartje. Dat had ze ze dus nooit verteld. Als en je het niet vertelt dan weet niemand het!
En toen zei ze: ‘ja maar dat kan ik toch niet zelf gaan lopen vertellen. Ik heb zo’n collega, Sam, die dat doet en dat is echt zóóó vervelend. Die loopt zichzelf de hele tijd op de borst te slaan. Dat ga ik echt niet doen’. 

Je eigen loftrompet
Tja, daar heb je precies het spanningsveld te pakken. Want om die promotie te krijgen moet je zorgen dat iedereen weet dat je dat allang en met veel succes doet. Maar ja, je eigen loftrompet steken is zo onvrouwelijk, zo oncomfortabel, zo arrogant, zo gênant, dat doe je niet.
Dus ik ben met haar aan de slag gegaan om toch die comfortzone iets op te rekken en te kijken naar wat voor haar een manier zou zijn om haar managers toch te laten weten wat ze doet en met hoeveel succes. 

Authentiek en vrouwelijk
Gelukkig hebben we bij SheConsult in de loop van de jaren een heel scala aan verschillende mogelijkheden hiervoor langs zien komen dus mijn cliënt hoefde het wiel niet zelf te uitvinden. Ze kon gewoon een paar dingen uitproberen en kijken wat het best bij haar past. Met behoud van authenticiteit en vrouwelijkheid enzo.

Piece of cake plan
We hebben een plan gemaakt uit vijf stappen:

  1. laat de managers weten dat je de ervaring hebt
  2. laat ze weten dat je goed bent
  3. laat ze weten dat je onmisbaar bent (wat gaat er fout als je het niet doet)
  4. zorg dat je je onderhandelingstechnieken op orde hebt
  5. ga dan opnieuw het gesprek aan over die promotie (is uit je comfortzone maar dat moet; niet weer een jaar wachten)
  6. kop ‘m in!

Piece of cake!

Vréneli Stadelmaier

Loading...