Hé Hé. Pffff.Mark en de leugen van het glazen plafond Ook Nederlandse politiek is wakker. Er staan straks op het bordes van de 21e eeuw 50% mannen en vrouwen. Zou Mark het McKinsey onderzoek hebben gelezen dat gemengde teams evenwichtiger besluiten nemen, dat organisaties met gemengde teams zorgen voor betere resultaten? Wordt dit het ‘nieuwe elan’ dat de premier heeft beloofd?

Leugen van glazen plafond

Ik moest in dit kader dit weekend denken aan een wetenschappelijk artikel van ruim een jaar geleden van professor Alice Eagly, van de Northwestern University. Onder meer schrijft ze dat, ondanks barrières, vrouwen in veel landen naar leidinggevende functies groeien, ook in de top van organisaties en regeringen. De media besteden regelmatig aandacht aan bedrijfsleiders zoals Sheryl Sandberg, premiers zoals Angela Merkel en Jacinda Ardern en hoofden van internationale organisaties zoals Christine Lagarde. Hun aanwezigheid is de leugen van de metafoor van het glazen plafond: er is geen absolute barrière die vrouwen ervan weerhoudt om dergelijke posities te bereiken.

Bovendien zijn vrouwen in de Verenigde Staten nu 30% van de hogeschool- en universiteit voorzitters. In non-profitorganisaties vormen vrouwen 45% van de CEO’s.  Over het algemeen vormen vrouwen 40% van de managers en 28% van de chief executives als alle organisaties worden beschouwd

Labyrint
Ondanks deze statistieken is gelijkheid in sommige leidersrollen nog steeds een ver verwijderd doel: slechts 6% van de CEO’s  in de S&P500 zijn vrouwen. Gezien deze ongelijke vooruitgang is een labyrint een superieure metafoor voor de paden van vrouwen naar leiderschap (Eagly en Carli, 2007). In tegenstelling tot een glazen plafond, stelt een labyrint sommige vrouwen in staat om een ​​hoog niveau van leiderschap te bereiken, maar de muren van het labyrint blijven op hun plaats om de vrouwen die volgen uit te dagen. Als de paden die mannen nemen worden opgevat als een open weg (misschien met een paar kuilen onderweg), biedt het labyrint dat vrouwen doorlopen een moeilijker pad. Sommige vrouwen kunnen hun weg er niet doorheen banen en komen vast te zitten in doodlopende wegen, en anderen kunnen vooruitgaan door vol te houden na tegenslagen en verkeerde afslagen. Deze labyrintmetafoor is zowel optimistisch in zijn erkenning dat vrouwen kunnen slagen als realistisch in zijn weerspiegeling van de onzekerheid van hun succes. Toch weerspiegelen de successen van vrouwen zowel hun eigen vaardigheden en motivatie als de uitdagingen van de situatie. Hoewel vrouwen doorgaans meer uitdagingen tegenkomen dan mannen bij het wedijveren om leidersrollen, zijn er tekenen van verandering.

In Nederland gaan we ook veranderen
Dit is een deel van de strekking van het artikel van Alice Eagly. In Nederland zien we ook die veranderingen. Bij het bedrijfsleven zien we steeds meer vrouwen in management en bestuursfuncties. En nu dus ook in het landsbestuur. Maar ook in ons land is er nog een lange weg te gaan om te zorgen dat we al dat goed opgeleid vrouwelijk talent ook daadwerkelijk gaan gebruiken. (Er studeren meer vrouwen af op HBO’s en universiteiten dan mannen en met betere cijfers). Dat betekent in de praktijk dat we in het ‘Labyrint van de loopbaan’ vrouwen moeten gaan begeleiden. Want we zitten nog midden in en dat zal nog wel wat jaren duren in een maatschappij waar de man de norm is. Waarin bedrijfsculturen  masculien zijn.

Ik ben het eens met de Eagly, dat glazen plafond was een vergissing, dat die is er helemaal niet. Je moet als vrouw alleen de juiste weg weten, en doorzetten, want doordat vrouwen in het labyrint terecht komen is het voor vrouwen veel lastiger om verder te komen.

Werkgevers, “vrouwen verdienen het om anders behandeld te worden”
Voor werkgevers is het belangrijk dat zij zich realiseren in welke andere positie hun vrouwelijk medewerkers zitten. Dat ze zich realiseren  dat vrouwen anders zijn. Of zoals professor Iris Sommer riep tijden onze collegereeks voor werkgevers over het Vrouwenbrein: ‘vrouwen verdienen het om anders behandeld te worden’.  Dan zul je zien dat vrouwen groeien en kun je ook als werkgever vaststellen dat gemengde teams beter functioneren.

Vréneli Stadelmaier
directeur SheConsult & auteur

 

Klik op deze link om het hele artikel van professor professor Alice Eagly, te lezen.

Loading...