Collegereeks :

‘Het Vrouwenbrein. Vrouwen zijn anders’

Zes interactieve webinars van een uur.

Wegens succes geprolongeerd. Nieuw serie start op maandag 17 januari a.s. en duurt 24 weken.
Kosten € 299,- (ex btw) voor de hele reeks, inclusief twee ‘werkboeken’. 

Sorry. Inschrijving gesloten

Vrouwen brein SheConsult
man-woman coaching

Vrouwen zijn anders dan mannen

Of dat nou komt doordat we zo geboren worden of omdat we zo zijn opgevoed, feit is dat we soms wat anders denken en doen dan de andere sekse. En dat is onze kracht, want daarom werken divers samengestelde teams zo goed. Ook worden er soms andere dingen van ons verwacht en spelen er onbewust allerlei vooroordelen mee. Zowel in ons werk als in ons privéleven.

Dat geldt voor mannen en vrouwen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen van kleur, een bepaalde seksuele geaardheid of bijvoorbeeld dikke mensen of mensen met witte sokken in sandalen. Belangrijk is het om je daar bewust van te zijn.

Op verzoek geprolongeerd

We doen het nog een keer over

De eerste serie startte op 1 maart 2021. Namens betrokken werkgevers als o.a. Afas, De Nederlandse Bank, Stibbe Advocaten, Concertgebouworkest, Ministerie van Defensie, Loyens en Loeff, Volvo, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, TNO, Erasmus MC, Keylane, Airbus, VBK Media, namen bijna 1000 vrouwen en mannen deel aan de eerste reeks.

Op veler verzoek wordt het programma nu herhaald.

VROUWEN LOPEN DUS OP HUN WERK TEGEN ANDERE ZAKEN AAN DAN MANNEN

In een werksetting kan het tègen vrouwen werken. Bijvoorbeeld: In van oudsher door mannen gedomineerde omgevingen gelden de mannelijke spelregels. In onze cultuur vinden we fulltime werkende vrouwen toch eigenlijk slechte moeders, en vinden we vakgebieden waar veel vrouwen werken toch minder waard dan bijvoorbeeld ruimtevaarttechniek. Maar ook in sollicitatieprocedures zien we dat vrouwen zich vaak te bescheiden presenteren en ook met een andere bril op bekeken worden. En bij ontslag zoeken vrouwen, vaker dan mannen, de schuld bij zichzelf, wat een aardige deuk in hun zelfvertrouwen kan veroorzaken.

Uit de coachpraktijk en uit de wetenschap kennen we de thema’s waar vrouwen tegenaan lopen. In deze collegereeks behandelen we zes van deze thema’s.

Prof. dr. Iris Sommer kijkt naar ieder van deze thema’s vanuit de wetenschap, en drs. Vréneli Stadelmaier vertaalt dit naar de dagelijkse praktijk van professionele vrouwen.

Resultaat: zes webinars met een stuk wetenschappelijke theorie, inzichten vanuit de praktijk en concrete, direct toepasbare tips.

WETENSCHAP ONTMOET PRAKTIJK

6-delige Collegereeks
‘Het Vrouwenbrein. Vrouwen zijn anders’

Zes interactieve webinars van een uur

1.
Het vrouwenbrein
&
Werk & Ambitie

4.
Het vrouwenbrein
&
Het strategisch spel

2.
Het vrouwenbrein
&
Zelfvertrouwen

5.
Het vrouwenbrein
&
Omgaan met stress

3.
Het vrouwenbrein
&
Overtuigingskracht

6.
Het vrouwenbrein
&
Feedback

LINE UP:

prof. dr. Iris Sommer-SheConsult

Prof. dr. Iris Sommer

In 2011 werd Iris Sommer benoemd tot hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 2016 is ze gasthoogleraar aan het Noorse Center of Excellence, Universiteit van Bergen.

Momenteel is zij hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG. 

Ze ontving een Veni, Vidi, Clinical Fellowship, een TOP subsidie van ZonMw en onlangs een grote subsidie om de effecten van antipsychotische onderhoudsbehandeling in vroege psychose te bestuderen.

Meer

Professor Sommer werd verkozen tot lid van de Jonge Akademie van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), is lid van het Permanente Comité voor grote onderzoeksinfrastructuur bij het NWO en van de Nederlandse Commissie voor Wetenschaps Integriteit (LOWI). 

Zij publiceerde drie populaire wetenschaps boeken. Het meest recente, Het vrouwenbrein, werd een nationale bestseller. 

.

Vreneli Stadelmaier-

Drs. Vréneli Stadelmaier

Vréneli Stadelmaier studeerde Bedrijfskunde in Groningen en voltooide studies m.b.t. coaching en persoonlijke ontwikkeling. 

Ze is auteur van verschillende boeken gericht op vrouwen en werk, en ze is spreker en loopbaancoach. Ze wil de ongelijkheid in de samenleving tussen mannen en vrouwen opheffen. Haar bijdrage is het ondersteunen van vrouwen in hun werk zodat ze met meer effect en plezier aan het werk zijn en blijven.

Voor haar initiatieven op het gebied van vrouwenemancipatie heeft ze de regeringsprijs voor emancipatie, de Joke Smit Prijs, gewonnen.

 

Meer

Zij schreef de bestseller ‘F*ck die Onzekerheid’ en ‘Een Slimme meid is op haar toekomst voorbereid, Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen’ dat jonge vrouwen voorbereidt op de eerste 10 jaar na hun afstuderen.

Vréneli is directeur oprichter van SheConsult, sinds 2007 een landelijk opererend trainings-/coachingsbureau voor hoogopgeleide vrouwen met 22 vestigingen in Nederland. Ze  treedt regelmatig met haar theatercolleges op bij organisaties, netwerken, en in de theaters. Ze is regelmatig in media en ze is een actief vlogger.

Voor haar werk won Vréneli in 2015 de regeringsprijs voor vrouwen-emancipatie, de Joke Smit-prijs.

 

Interactieve colleges

De colleges duren een uur, van 13.00u tot 14.00u, en zijn te volgen via Zoom of YouTube (beveiligde links)*.

Ieder college begint met een introductie door prof. dr. Iris Sommer. Vanuit de wetenschappelijke kennis van het vrouwenbrein zal zij reflecteren op het thema.

Daarna zal de gastspreker op dat onderwerp een korte inleiding geven. In het vervolggesprek onder leiding van Vréneli Stadelmaier worden de inzichten vertaald naar de werkvloer. Is het herkenbaar? En als dat zo is, wat betekent dat dan concreet voor jou? Wat kun je anders of beter doen? Waar kun je morgen al mee aan de slag?

De deelnemers gaan naar huis met heldere inzichten en concrete tips om het vanaf morgen anders, beter, handiger of leuker te doen.

Tijdens de colleges is er ruimte voor het stellen van vragen via de chatfunctie in Zoom of YouTube.

 

* De colleges zijn terug te kijken tot een week na uitzending.

Dr. Roos Schelvis-Het vrouwenbrein

dr. Roos Schelvis


dr. Roos Schelvis werkt bij de Erasmus Universiteit Rotterdam als onderzoeker en senior beleidsadviseur Gezond en Veilig Werken. Zij is gespecialiseerd in mentale gezondheid op het werk. 

Meer

Roos is opgeleid als gezondheidspsycholoog en bedrijfswetenschapper. Eerder werkte zij bij TNO, waar ze onderzoek deed naar allerlei oorzaken van mentale ongezondheid van werkenden. Samen met TNO ontwikkelde ze een model waarmee werkgevers werkdruk kunnen aanpakken.
In die periode promoveerde ze ook bij Amsterdam UMC op een proefschrift naar het verminderen van werkstress bij docenten.
In haar huidige baan probeert Roos de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en omgekeerd.

drs. Liesbeth Tettero-SheConsult

drs. Liesbeth Tettero


Liesbeth studeerde communicatie en algemene letteren in Utrecht. Ze is coach en trainer bij SheConsult en heeft 20 jaar ervaring in het begeleiden van persoonlijke & professionele ontwikkeling. 

Meer

Haar specialisaties zijn het openbaar bestuur, waarbinnen zij bestuurders, politici en beleidsmedewerkers traint en coacht, en interpersoonlijke en overtuigende communicatie. Ze geeft onder andere trainingen in leiderschap voor vrouwen voor het Kennispunt Lokale Politieke Partijen en de stichting Stem op een Vrouw. Ook is ze recensent van boeken over vrouwelijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit bij Managementboek.nl

Dr Sanne Veenstra-Collegereeks -SheConsult

Dr. Sanne Feenstra

Dr. Sanne Feenstra is universitair docent aan de VU Amsterdam. Hier doet ze onder andere onderzoek naar het impostor fenomeen. Ze promoveerde in 2019 bij de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp macht en leiderschap.

Meer

2020 – Present
Assistant Professor

HRM & OB, Faculty of Economics and Business, University of Groningen

2017 – 2020
Lecturer / Researcher

HRM & OB, Faculty of Economics and Business, University of Groningen

2013 – 2017
PhD Candidate

HRM & OB, Faculty of Economics and Business, University of Groningen

Education

2013 – 2020

Ph.D. in HRM & OB

Faculty of Economics and Business, University of Groningen

Power in Organizational Life

Supervisors: Prof. Dr. J.I. Stoker, Prof. Dr. J. Jordan, & Prof. Dr. F. Walter

2011 – 2013

Research Master (MSc) Behavioural and Social Science, cum laude

Faculty of Behavioural and Social Sciences, University of Groningen

Area of Specialization: Social and Organizational Psychology

Thesis title: Attitudes towards immigrants and immigration: The role of legitimizing beliefs

Supervisors: Prof. Dr. S. Otten & Dr. N. Hansen

2012 – 2013

Master’s Honours Programme: “Leadership: Making the difference”

University of Groningen

Extra-curricular opportunity for 250 selected graduate students per year from the University of Groningen for personal development in addition to the standard Master’s programme.

2008 – 2011

Bachelor of Science (BSc) Psychology

Faculty of Behavioural and Social Sciences, University of Groningen

2009 – 2010

Bachelor’s Excellence Programme

Faculty of Behavioural and Social Sciences, University of Groningen

A track for a selective group of talented students to participate in research and research-related activities in addition to the regular study program.

Other experience

Ad-Hoc reviewer for:

Academy of Management Journal.

Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Applied Psychology: An International Review.

Group Dynamics: Theory, Research, and Practice.

2013 – 2016

Board member of pHResh

pHResh is an international association that organizes (pre-)conferences for European PhD students in HRM & OB.

Sanne is een veelgevraagd spreker op congressen en in cursussen en treedt regelmatig op in de media.

Jolanda Holwerda coach sheconsult-

Drs. Jolanda Holwerda


Jolanda Holwerda studeerde Communicatie en Mediastudies in Groningen. Ze is o.a. oprichter van magazine Lof, auteur en spreker. Ze heeft als trainer en coach honderden vrouwen geïnspireerd om hun ambities in carrière en gezin waar te maken en bedrijven geholpen om vrouwelijk talent te herwaarderen. 

Meer

Vanuit de innerlijke overtuiging van Jolanda, dat iedereen Lof verdient, weet zij als geen ander mensen te inspireren om hun talenten in te zetten. “Als coach en trainer ben ik altijd op zoek naar de essentie: wat drijft iemand? Mijn motto is: ‘ambitie is durven doen waar je goed in bent’”. Ze is als coach en trainer verbonden aan SheConsult. Jolanda won in 2009 de Joke Smit prijs.
Jolanda is tevens als member of the board verbonden aan World Press Photo

Pacelle-van-Goethem-12-1-21-SheConsult

Drs. Pacelle van Goethem

Pacelle van Goethem is onderzoeker, schrijver en Nederland’s meest gevraagde spreker op het gebied van overtuigen, stem en invloed. Ze traint de top van het politiek- en bedrijfsleven in de kunst van het overtuigen en is auteur van de bestsellers IJs verkopen aan eskimo’s en Macht aan de aardige mens.

Meer

Pacelle is van origine Spraak-, Taal- en Stempatholoog. Ze specialiseerde zich verder bij Psychologie en Massacommunicatie en deed mee aan onderzoek van de Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij ontdekte de spectaculaire samenhang tussen ontspanning en overtuigen. Momenteel is Pacelle bezig met een derde boek.

Drs. Monic Bührs

Monic Bührs is mede-oprichter van de In Touch Female Leadership & Career Academy en is al meer dan 25 jaar actief op het gebied van vrouwelijk leiderschap. Ze is auteur van een aantal populaire managementboeken voor vrouwen, waaronder de bestseller Stratego voor vrouwen.

Meer

Monic heeft een technische achtergrond en ontwikkelde zich verder op het commerciële en economische vlak.

Ze werkte als Financieel Manager en Adviseur op het gebied van Business Development. Vanuit In Touch is zij al jaren zeer succesvol in het coachen en trainen van ambitieuze vrouwen. Monic is een veelgevraagde energieke en inspirerende keynote speaker. Kenmerkend aan Monic is haar humor, pragmatische benadering en nuchterheid.

Het programma

17 januari 2022

WERK & AMBITIE

 

Jolanda Holwerda, Iris Sommer & Vréneli Stadelmaier
We trappen deze webinarreeks over het vrouwenbrein en werk af met een introductie van prof. dr. Iris Sommer. Zij schreef de bestseller ‘Het Vrouwenbrein’, omdat ze ontdekte dat de hersenen van vrouwen anders functioneren dan die van mannen en dat dat consequenties heeft op hoe vrouwen denken en doen. In dit eerste college vertelt ze over haar onderzoek en de verschillen die ze aantrof. We verkennen met Jolanda Holwerda wat dat betekent voor het werk en de ambitie van vrouwen.
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

14 februari 2022

ZELFVERTROUWEN

 

Jacqui Brassey, Iris Sommer & Vréneli Stadelmaier 

Vrouwen hebben minder zelfvertrouwen dan mannen, dat begint al op 6-jarige leeftijd. Hoe komt dat? Welke rol spelen onze hersenen en hormonen daarin, en de rol van onze socialisatie? En wat kun je eraan doen? Uit onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen belangrijker is dan competentie bij het maken van carrièrestappen, dus alle reden om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Maar waar loop je dan tegenaan, welke hindernissen moet je overwinnen? Hoe ga je om met die vervelende stemmen in je hoofd? Met concrete tips.
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

14 maart 2022

OVERTUIGINGSKRACHT

 

Pacelle van Goethem, Iris Sommer, & Vréneli Stadelmaier
Hoe werkt invloed en overtuigen? Hoe groeit overtuigingskracht? Wat geeft impact in speeches, presentaties, onderhandelingen & vergaderingen? Wat gebeurt er in onze hersenen bij overtuigen? Hoe werkt ons brein en wat is de psychologie en wetenschap achter overtuigen? Pacelle van Goethem bespreekt in deze module de wetmatigheden van overtuigen. Wat is jouw persoonlijke stijl van overtuigen? Wat zijn de voor- en nadelen? Je leert direct je persoonlijke overtuigingskracht te vergroten.
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

11 april 2022

STRATEGISCH SPEL

 

Monic Bührs, Iris Sommer & Vréneli Stadelmaier
Strategisch spel, dat vereist vooruit denken, plannen, bluffen, analyse, inschatten van de spelers, etc. Welke rol spelen onze hersenen daarin? Iris Sommer neemt ons mee in wat we, vanuit ons brein gezien, goed kunnen en wat minder. Monic Bührs vertaalt dit naar de praktijk. Als vrouw kom je terecht in een omgeving die van oudsher het domein is van mannen, met mannelijke spelregels en strategieën. Hoe maak je nu optimaal gebruik van het voordeel dat jouw hersens te bieden hebben? En waar moeten we nog wat ontwikkelingswerk doen? En hoe doen we dat dan?
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

16 mei 2022

OMGAAN MET STRESS

 

Elke van Hoof, Iris Sommer & Vréneli Stadelmaier
Vrouwen hebben meer last van stress. Iris Sommer legt uit wat er in de hersenen gebeurt, waardoor dat zo is, en waarom mannen er minder last van hebben. Met Elke van Hoof gaan we in gesprek over hoe stress op de werkvloer ontstaat, zeker in deze tijd van thuiswerken en online vergaderen. Wat zijn de alarmsignalen voor jezelf (en je collega’s) en wat kun je concreet doen om stress en stressgevoelens te voorkomen en te verminderen? Bij jezelf èn bij je collega.
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

13 juni 2022

FEEDBACK

 

Liesbeth Tettero, Iris Sommer & Vréneli Stadelmaier
Feedback werkt anders voor vrouwen dan voor mannen. Vrouwen aarzelen eerder om feedback te geven, uit angst om niet aardig gevonden te worden. Ze krijgen andere feedback dan mannen en verwerken deze ook anders. Hoe werkt feedback in de hersenen? En waarom is dat voor vrouwen dan anders? Met Liesbeth Tettero gaan we in gesprek over de verschillende onderdelen waaruit feedback bestaat en hoe men het beste feedback kan geven en ontvangen, van/aan mannen en vrouwen. En wat te doen met negatieve feedback, bijvoorbeeld in de vorm van seksisme of double bind?
Daarna drie weken lang verschillende verdiepingsmails specifiek over dit onderwerp.

Deze twee ‘werkboeken’ maken onderdeel uit van de colleges

Vrouwen brein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen; Hun brein is kleiner. Toch is hun denkvermogen niet minder. Maar ze hebben bijvoorbeeld wèl een ander stresssysteem.

Fuck-die-onzekerheid

Herken je het gebrek aan zelfvertrouwen op cruciale momenten? Je weet dat je alles in huis hebt om het te kunnen en toch ben je bang om door de mand te vallen: het impostor syndrome.

Loading...