genegeerd

“Von der Leyen weer genegeerd op toneel wereldpolitiek”, kopte Nu.nl. Ben jij ook weleens straal genegeerd? Aangezien voor de stagiaire terwijl je de belangrijkste gesprekspartner was? Je inbreng niet gehoord tijdens een vergadering? Awkward… naar aanleiding van Sofagate 2 geef ik je drie tips om hiermee om te gaan.

Er was een Sofagate 1: er stond geen stoel klaar voor Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (V) bij een ontmoeting met de Turkse president Erdogan (M). Wel voor haar EU-collega Michel, voorzitter van de Europese Raad (M). Von der Leyen nam plaats op de tweede rang. Michel liet het gebeuren. 

En nu Sofagate 2. Von der Leyen stond bij de Europees-Afrikaanse top klaar voor een fotomoment. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Odongo (M) liep haar straal voorbij om de andere aanwezigen, Michel en Macron, (M) de hand te schudden. En wat deed Michel? Weer niets…

Pik het niet: drie tips voor als zoiets jou overkomt

  1. Let op de taal. Framing is belangrijk, ook bij wat je tegen jezelf zegt. Zeg tegen jezelf: ‘wat is hij lomp’ in plaats van ‘ik word genegeerd’. Het ligt niet aan jou, jij ben geen slachtoffer. Door jezelf niet te kleineren, kom je gemakkelijker in de actiestand. Ook een belangrijke tip voor koppenmakers van nieuwsberichten trouwens. 
  2. Gebruik boosheid als brandstof. Mogelijk beland je door de schok toch even in de ‘freeze’-modus: je kunt van de weeromstuit niets uitbrengen, laat staan bewegen. Maar je zegt nu tegen jezelf dat de ander fout bezig is, dus je hebt het recht om boos te worden. Boosheid is energie! Handel vóór er stoom uit je oren komt, want dan ben je al snel ‘die emotionele vrouw’. Loop vriendelijk doch beslist op de ander af en steek je hand uit. Verhef je stem en herhaal je boodschap. Neem de ruimte in die je toekomt!
  3. Zoek medestanders. Wat was het fijn geweest als Michel had geleerd van Sofagate 1. Hopelijk is Von der Leyen achter de schermen ook flink boos op hem geworden. In een groter gezelschap kun je vast een bondje maken en een bondgenoot zijn. In vergaderingen bijvoorbeeld, door het amplifier-effect in te zetten. Uitgevonden in het Witte Huis, waar de inbreng  van vrouwen regelmatig genegeerd werd. Bondgenoten zetten de amplifier in, de versterker, en herhaalden de boodschap: ‘Wat zij zegt, dat is echt een goed idee!’ 

 

Liesbeth Tettero is SheConsult-coach in Utrecht

Ook interessant: Hoe handel je strategisch als leider?

Loading...