Selecteer een pagina

Altijd nuttig, altijd productief zijn: het is de norm van deze tijd. Maar spijbelen kan juist ook heel positief voor je zijn!

“Waarom zit ik eigenlijk in deze vergadering?”, verzuchtte de vriendin die ik op een warme doordeweekse avond belde. We bedachten samen waarom het een goed idee zou zijn om toch achter het scherm te blijven zitten om digitaal aanwezig te zijn. Geen informatie missen? Neuh, dat zou nog wel per mail komen. Zichtbaar zijn? Ach, dit onderwerp droeg niet bij aan haar profiel.  Ze had er echts niets over te melden. “Weet je wat?”, hoorde ik haar gniffelen. “Ach, wat jammer nou, een storing!” Ik hoorde het uitloggeluid van het systeem, sprong op de fiets en niet lang daarna zaten we lekker in haar tuin met een wijntje. 

Wanneer heb jij voor het laatst gespijbeld? Lekker niet gedaan wat je eigenlijk moest doen? Het stemmetje genegeerd dat je influistert “Ja maar, dat kun je toch niet maken?” De boel de boel gelaten? Iets gedaan puur voor de lol? Een gokje… veel te lang geleden? In deze tijden van vooral online werken, werken we harder dan ooit. Van meeting naar meeting, tussendoor stukken lezen,  nog iemand bellen, en doorrr! Niet zoals op kantoor even rondhangen bij de koffie, napraten over die leuke serie of even een rondje wandelen met die gezellige collega. De remedie: spijbel eens wat vaker!

 

Positief effect 1: je laadt je batterij op. 

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Onderzoek laat zien dat het goed is voor je concentratie en je welbevinden als je je hersenen regelmatig ‘reset’. Als je iets puur voor de lol doet. Dus: laat de boel de boel en maak die wandeling, trek wat onkruid uit de tuin, knuffel de kat, dans op je lievelingsmuziek of rol je yogamatje uit (lessen zat op het internet!). Zelfs een wasje vouwen is een reset. Zo lang je maar niet van jezelf van alles Moet in het huishouden… 

Positief effect 2: je richt je op wat echt belangrijk is.

Zichtbaarheid is belangrijk in je werk, maar je hoeft echt niet altijd en overal zichtbaar te zijn. Wees een beetje zuinig op jezelf, pick your battles! Richt je liever op werk dat je echt interesseert en dat bijdraagt aan jouw profilering, jouw zichtbaarheid binnen de organisatie. Bereid meetings daarover goed voor, zodat je in ieder geval een paar Zeer Slimme Dingen te melden hebt of Zeer Goede Vragen te stellen hebt. En je logt natuurlijk niet uit voordat je deze inbreng hebt gedaan! 

Positief effect 3: je inspireert anderen.

Zo lang jij je werk goed doet en je resultaten levert, is er helemaal niets mee als je af en toe spijbelt. Word je aangesproken op je afwezigheid? Zeg eerlijk dat het niet ging. En dat het dus niets afdoet aan je werk. Je bent ook maar een mens. Merk je dat andere vrouwen ook te hard werken? Nodig ze uit voor een spijbel-date! Allemaal naar buiten! Ben je niet bij elkaar in de buurt? Stuur elkaar leuke foto’s van wat je ziet en meemaakt. En van dat ijsje waar je heerlijk tijdens werktijd van smult natuurlijk!  

Liesbeth Tettero is loopbaancoach in Utrecht bij SheConsult.

Ontvang gratis de nieuwsbrief van 'SheNews'

Platform for Woman & Work

THE POWER OF kNOWLEDGE

 


You have Successfully Subscribed!

Loading...