dubbel blind

Onze SheConsult-coaches delen vaak interessante verhalen uit hun coachpraktijk. Deze keer is de beurt aan Elisabeth Weter. Haar cliënt Sue is ‘dubbel blind’: zij is een vrouw van kleur en ondervindt daardoor obstakels in haar carriérepad. Gaat het haar lukken om zich te ontwikkelen in vrouwelijk leiderschap?

1. Wie is je klant?

Sue, 38 jaar, jurist en governance expert in de financiële wereld

2. Wat was haar vraag?

‘Ik wil mij graag versterken op het gebied van vrouwelijk leiderschap, hoewel ik dubbel blind ben: vrouw en van colour.’

3. Hoe heb je het aangepakt?

Sue had geen goed voorbeeld van de managers om haar heen. Ze beschreef ze als witte mannen met veel gebakken lucht en dit blokkeerde haar om stappen te nemen in haar eigen carrière. Ze had ook geen zin om de rol van excuus Truus aangeboden te krijgen. Ze wilde alleen op haar vaardigheden en als mens gewaardeerd worden. Bij leiderschap horen 5 elementen: Zingeving, Regie, Energie, Houding, Samenwerken. We zijn eerst uitgebreid op deze aspecten ingegaan. Toen bleek dat met name op het gebied van energie, Sue volledig uit balans was. Te hard werken op kantoor en de perfecte moeder willen zijn thuis. Daar was een nieuw timemanagement systeem van afvinken voor nodig. Dus quality-time met je kinderen en man en de huishoudelijke taken uit de emotie trekken, gaan managen en waar mogelijk of gewenst uitbesteden. Op het werk zat haar blokkade voornamelijk bij te veel ja zeggen op zaken waar ze niet verantwoordelijk voor was en die haar niet zichtbaar maakte. De mannelijke cultuur op het werk en strategisch het spel gaan spelen was een eyeopener voor haar. Tegelijkertijd zijn we een bewustwordingsproces aangegaan van haar talenten en capaciteiten.

4. Wat was het resultaat?

Sue heeft een mindshift gemaakt in het feit dat ze dubbel blind is ook in haar voordeel kan werken. Ze past qua status goed bij haar collega’s en ze kan makkelijk over allerlei thema’s meepraten (reizen, uit eten etc). Ze heeft geconstateerd dat autoriteit en de juiste kleding dragen echt werkt en dat haar mannelijke capaciteiten haar helpen om de cultuur van de organisatie te begrijpen. Ze heeft geleerd hoe ze bewust kan werken aan haar ambities door beter zichtbaar te zijn en zo stappen te nemen in haar carrière.

5. Wat zei de klant?

“Ik heb meer invloed dan ik denk en mijn valkuil om mijn allergie voor mannen die de kantjes eraf lopen mij te laten blokkeren in mijn stappen heb ik overwonnen. Ik ga mezelf voortaan echt belangrijk vinden.”

Elisabeth Werter is SheConsult-coach in Amsterdam

Loopbaancoach Amsterdam Elisabeth Werter Coach SheConsult

Ook interessant: Gekkenwerk?

Loading...