“Zodra mijn benen beginnen te bewegen, beginnen mijn gedachten te stromen.”

Ik ben al meer dan 40 jaar een fanatieke wandelaar. Jaarlijks ga meermalen de bergen in om dagen achtereen te wandelen. Ik las eens: : “zodra mijn benen beginnen te bewegen, beginnen mijn gedachten beginnen te stromen.”  En zo is het ook. wandelend kom ik soms opeens tot oplossingen of briljante ideeën (die vallen later dan wel weer eens tegen :-)) En ik heb goede soms onverwachte wandelgesprekken. Nu in deze lockdown, proberen we ook iedere dag een goed stuk te wandelen. Het helpt om mijn gedachten te ordenen en ze vervolgens verder te brengen. 

Wandelend coachen
Ook merken we professioneel dat de klanten van SheConsult overal in het land ook steeds meer willen wandelen tijdens het coachen. (beetje Zoom-moe) Wandelen is veilig, heerlijk en effectief. En Corona-veilig! Want dat wandelend coachen is niet alleen plezierig, maar het lijkt ook meer op te leveren. Ook wetenschappelijk onderzoek staaft de goede werking van wandelen voor ons brein. 

  • Zij aan zij lopen neemt de afleiding van gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, e.d. weg. We kijken tijdens het lopen allebei vooruit, met weinig of geen oogcontact. 
  • Door het lopen kom je in een soort flow waardoor je op een dieper nivo kunt komen. Dan kan coaching tot grote veranderingen leiden.
  • Op de een of andere manier lijk ik meer te horen als ik iemand niet in de ogen kijk, misschien omdat ik al mijn eigen visuele afleidingen blokkeer. Ik hoor wat er wordt gezegd, wat niet wordt gezegd, de woordkeuze, de zuchten, de verandering van toon, de verandering in tempo, de kwaliteit van de stilte. Hoe minder we op moeten letten, hoe effectiever we kunnen zijn. 
  • Door langzaam te lopen, vertragen we ook onze ademhaling, waardoor we  langzamer en bewuster kunnen praten. 

Even stoppen om te genieten.
Met klanten merk ik dat, (en dat hoor ik ook van mijn collega coaches) wanneer ze hier aan gewend raken, dat we soms dan op eens  stoppen om bewust te genieten van onze omgeving. Dat werkt ontspannend. 

We merken in onze praktijk dat veel vrouwen in deze tijd, naast alle ‘gewone’ dingen, ook in hoge mate stress ervaren. Ook zien we vraagstukken als zingeving, onzekerheid, en heroriëntatie op de baan bovengemiddeld langskomen. Ook voor dit soort kansen/problemen kunnen gesprekken in de natuur soms snel tot inzicht leiden. 

Wil je wat meer lezen over de wetenschappelijke onderbouwing van wandelend coachen, Je een voorbeeld van een verslag van een studie hier >
Veel plezier en hou het gezond

Vréneli Stadelmaier
Loopbaancoach & auteur

Lees meer tips: https://sheconsult.nl/op-zoek-naar-nieuwe-baan-coach/

Loading...