Selecteer een pagina

vrouwelijke advocaat burnout

 

Verzekeraar Movir, met duizenden verzekerde advocaten marktleider bij arbeidsgeschiktheidsverzekeringen voor vrije beroepen, onderzocht in 2019 de verschillende beroepsgroepen, uitgesplitst naar mannen en vrouwen.

Movir maakt onderscheid tussen stressgerelateerde klachten en ‘psyche-problematiek’. Beide kunnen leiden tot burn-out. Uit de cijfers van de Movir blijkt dat het aantal stressgerelateerde klachten binnen de advocatuur, na een stijging in de afgelopen jaren, nu stabiel is. Stress en psychische klachten zijn binnen de advocatuur de grootste oorzaak van uitval. Hoewel de stijging tot stilstand is gekomen, leiden advocaten vaker dan de meeste andere verzekerde beroepsgroepen aan stressgerelateerde klachten, zo blijkt uit cijfers van Movir. 35 procent van de advocaten klaagt over een hoog stressniveau. Alleen notarissen scoren hoger met 44,2 procent.

Over het waarom van het verschil tussen mannen en vrouwen geeft Movir geen verklaring. Wij denken dat dat deels veroorzaakt wordt doordat vrouwen ook vaak thuis nog een zwaarder pakketje aan taken hebben dan mannen, en moeite hebben dit los te laten. 

Een andere oorzaak kan liggen in het feit dat vrouwen meer moeite met nee zeggen dan mannen. Vrouwen willen graag aardig gevonden worden, willen geen nee zeggen en worden dan opgezadeld worden met de rotklusjes of de haastklussen op kantoor.

 

AMBITIE VAN VROUWELIJKE ADVOCATEN


Een andere factor is gelegen in ambitie. Vrouwelijke advocaten zijn vaak ambitieus. Willen geen fouten maken (want dat voelt als falen, en het bewijs van dat ze het niet kan) en zijn dus uber perfectionistisch. Ze leggen de lat heel hoog. En dat kan leiden tot erg veel stress. Koppel daar dan nog eens het Impostor Syndrome aan, waar 65% van alle vrouwen last van heeft (tegen 35% van de mannen) en dan ligt een burnout op de loer.

Extra ondersteuning van vrouwelijke advocaten is dus voor advocatenkantoren die hun vrouwelijke medewerkers graag gezond en aan boord houden geen overbodige luxe.

Lees meer > op MR-Online.nl 

grip-op-stress

Gratis mini-workshop voor HR-Specialisten over stress en burn-out klachten. Verschillende data, verschillende burn-out coaches.

 

Loopbaancoach Amersfoort Online coaching

Geef je vrouwelijke medewerkers in deze uitdagende tijd extra handvatten voor meer regie en energie, en stimuleer blijvend hun persoonlijke ontwikkeling. Kosteloos!

Burnout Coach Vrouwen‘Slim’, een subsidie van de overheid als aanzet voor het continue ontwikkelen van medewerkers. Onderzoek geeft de noodzaak aan voor meer ondersteuning en ontwikkeling van hoogopgeleide vrouwen.

Mini-Workshops Stress & Burn-out voor HR specialisten. (Kosteloos) >Training hoogopgeleide vrouwen

InCompany Online Corona Training & Coaching (Kosteloos) >

Masterclass zelfvertrouwen & excelleren >

Training Vrouwelijk Leiderschap >

Leiderschap voor vrouwen: leer van de top >

Begeleiding intervisiegroepen >

 

Oprichter van SheConsult, en auteur Vréneli Stadelmaier
heeft over haar boeken ‘F*ck die Onzekerheid‘ en
“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ een
theatercollege gemaakt. >

De theatercolleges zorgen voor herkenning.
Voor emotie in de zaal, maar ook voor humor en energie.
De theatercolleges zijn geschikt voor vrouwen en mannen,
alhoewel vrouwen zich meer aangesproken zullen voelen.

Alle SheConsult coaches zijn ervaren en gekwalificeerde loopbaancoaches.Er zijn ook enkele coaches met daarnaast een burn-out specialisatie. En er zijn coaches die aanvullend zich hebben gespecialiseerd in specifieke doelgroepen of branches.

Advocaten >

Loading...