Burn-out-Coaching-CoachLaat ik beginnen met te vertellen wie het grootste risico loopt op een burn-out. Dat zijn niet de zwakkelingen in onze samenleving. Nee, dat zijn de medewerksters en collega’s die jij je wenst: ze hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan, voelen zich verantwoordelijk en zijn loyaal, je kunt bij hen altijd terecht als er iets extra’s gedaan moet worden. Ken jij zo iemand in jouw omgeving of herken jij misschien jezelf in deze omschrijving?

Afgelopen jaren bleek steeds weer uit onderzoek dat de kans op burn-out aanzienlijk is toegenomen. Mensen staan in onze maatschappij steeds meer onder druk, krijgen te veel prikkels en kunnen zich soms maar moeilijk ontspannen. Vrouwen ervaren over het algemeen nog een dubbele belasting.

Plotselinge verandering
In deze periode van corona is alles ineens anders. Hoe je dat beleeft verschilt uiteraard per individu. Wanneer je alleenstaand bent ervaar je nu heel weinig sociale contacten kun je je eenzaam voelen. Anderen daarentegen hebben kleine kinderen en zijn naast hun werk ook ineens de juf van de kinderen. Dat zijn effecten die soms zwaar wegen.

Een coachee vertelde me laatst dat zij daarentegen juist heel blij is met het thuiswerken. Ze was overbelast, net gestart met mijn coachprogramma en merkte dat ze zich beter kon concentreren nu ze de prikkels van kantoor niet had. Ze kwam tot rust en kon veel meer als toeschouwer haar gebruikelijke leven observeren. Ze nam deze periode te baat om gecoacht te worden en er beter uit te komen.

Bewustwording
Wat voor iedereen heel belangrijk is om -nu niets meer hetzelfde is- beschouwend te kijken naar wat voor jou belangrijk is. Wat is positief in jouw leven en wat ervaar je als negatief? Even uit de normale routine getrokken worden vergemakkelijkt een dergelijk toeschouwers gezichtspunt. Hoe kijk jij nu naar jouw leven zoals dat was voordat je thuis moest gaan werken? Wat was er fijn en wat was eigenlijk al langer iets waar je niet blij meer van werd en veel energie kostte?

Durven toegeven
Het begint allemaal met bewustwording. Daarvoor zul je moeten reflecteren, jezelf vragen stellen en daar ook echt de tijd voor nemen. Wat zijn jouw antwoorden op de eerder gestelde vragen?

De tweede stap is toegeven dat het is zoals het is. Klinkt dat raar? Nee, zeker niet. Maar wel eng. Want als je toegeeft dat je het anders zou willen is de volgende vraag: Hoe dan? En wat moet een ander hier wel niet van denken? Heb ik dan gefaald?

Wat als je zo doorgaat?
Een hele belangrijke vraag die je kunt stellen om bij jezelf op te merken of het nu toch echt tijd is om het anders te gaan doen is: Wat als ik nog 10 jaar zo door ga? Wat voor persoon wordt ik dan? Ben ik dan de vrouw die ik wil zijn?

Als het antwoord bijvoorbeeld is dat je als je zo doorgaat volledig leegloopt en een kort lontje zult hebben en dat je zo niet je beste versie bent, dan weet je dat het nu tijd is om in actie te komen. Maar hoe?

Ik heb zelf een burn-out gehad na de geboorte van ons derde kind en het duurde twee jaar voordat ik weer aan het werk kon. Een hele nare tijd maar wel heel leerzaam. Het heeft er toe geleid dat ik nu als coach gespecialiseerd ben in het begeleiden van vrouwen ter voorkoming of herstel van burn-out. Geloof me, een burn-out is bijzonder heftig en ik help je graag om het te voorkomen. Maar dan moet je wel tijdig hulp komen vragen. Mocht je nu bedenken dat je al geen energie meer hebt, concentratie- en geheugenverlies, maar ook volledig jezelf kwijt bent, dan help ik je graag weer naar een leven waarin jij vol vertrouwen keuzes kunt maken waar jij blij van wordt. Ja, dat kan echt!

Wat heeft dit met de coronaperiode te maken?
Het leven wordt nu op scherp gezet, waardoor jij nog beter weet of jij op de goede weg zit. En ja, deze periode kan je net extra onder druk zetten waardoor jouw kans op omvallen wordt verhoogd. Hoe zit dat bij jou? Ben jij op dit moment de persoon die jij wilt zijn? Welk cijfer geef jij je leven? Als dat een acht of hoger is zeg ik: lekker doorgaan op deze weg. Maar anders is het tijd voor een reis naar een leven waarin jij jezelf op 1 zet en vol vertrouwen keuzes maakt waar jij blij van wordt.

Als gespecialiseerd coach ter voorkoming en herstel van burn-out bij De SheConsult help ik je daar gegarandeerd verder mee. Moeiteloos ga jij anders in het leven staan, namelijk zonder stress en vanuit vertrouwen.

Coaching is een cadeau voor het leven. Gun het jezelf! Als niet nu…. wanneer dan?!

Deze blog is geschreven Sonja Jansen, burn-outcoach bij SheConsult.

Loading...