Selecteer een pagina

Wat is de STAP subsidie?

STAP-BUDGET

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Zo wil onze overheid mensen een sterkere positie op de arbeidsmarkt geven. De subsidie heet ‘STAP’, dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. 
Omdat persoonlijke coaching een van de meest effectieve methodes is om te werken aan de persoonlijke ontwikkeling, moeten we aannemen dat coaching ook zal komen te vallen onder het STAP-budget. Echter, op dit moment, begin juli 2021, hebben we dat nog niet kunnen vaststellen.

Niet bewegen is stilstaan

Arbeidsgeluk vind je belangrijk. Je wilt happy zijn in je baan en je wilt groeien, blijven bewegen.  
Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan.

Verbeter je positie

In 2022 wordt dus het STAP-budget geïntroduceerd. Stap-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. We vinden met z’n allen dat het, om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, belangrijk is dat je je blijft ontwikkelen. Met het STAP-budget kun je een financieel interessante stap zetten om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. 

 

VISION

Zet straks die eerste stap

Een mooi initiatief van de overheid. Met het STAP-budget kun je maximaal €1.000,- budget aanvragen voor een ontwikkelingsactiviteit. We nemen aan dat coaching -gezien de effectiviteit- daar ook onder valt, maar dat hebben we nog niet vernomen. De STAP-budget regeling zal uitgevoerd worden door het UWV. De regeling is in grote lijnen uitgewerkt en de definitieve regeling wordt snel verwacht. De eerste aanvraag mogelijkheid zal 1 maart 2022 zijn.

FOCUS

Blijf groeien

Jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Leven lang ontwikkelen, zoals het formeel heet, is niet alleen verstandig, maar ook leuk, aldus minister Koolmees. Met de Subsidieregeling STAP-budget is een leven lang ontwikkelen voor iedereen die zich tijdig meldt een stap dichterbij. Tot 2025 is er €200 miljoen beschikbaar, voor zo’n 200.000 tot 300.000 mensen. Vanaf 2025 is er een structureel budget. Mensen die aanspraak willen maken, kunnen tot € 1.000,- aanvragen.

CHANGE

afspraak maken gelukt

We willen vrouwelijke professionals aan boord houden

Persoonlijke ontwikkeling

Intermediair en Springest deden onderzoek dat aangeeft dat de coronacrisis de behoefte van mensen om zich te blijven ontwikkelen heeft vergroot. Vooral het aanbod op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is populair. Bijna een kwart van de 1.000 respondenten tussen de 18 en 67 jaar heeft zich het afgelopen jaar laten bij- of omscholen. De helft van hen deed dit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een ander onderzoek van Deloitte onder 5000 vrouwen, geeft aan dat meer dan de helft van de vrouwen minder optimistisch is over hun carrière-vooruitzichten dan voor de pandemie. Vrouwen gaven aan dat ze stress ervoeren en ontmoedigd zijn geraakt in de tijd dat de pandemie begon tot nu. Dit is een resultaat van het nemen van meer verantwoordelijkheid thuis en in hun carrières, aldus het onderzoek van Deloitte> 

Kortom, ook aandacht en financiële ondersteuning voor de hoogopgeleide vrouwen in ons land lijkt uiterst noodzakelijk. En zinvol. We halen als maatschappij nu kenniswerkers vanuit het buitenland, en dat terwijl we zoveel kennis en talent beschikbaar hebben. Zonde toch? 

rijks regeling loopbaan advies

De info van het rijk >

Hoe nu verder?

Wij gaan onderzoeken wat de minister heeft bedoeld met persoonlijke ontwikkeling. Zit daar ook de (krachtige) optie in van persoonlijke begeleiding in? Dat is een cruciale vraag wat ons betreft. Of moeten we ons beperken tot onze webinars en trainingen? We zullen dit ook aankaarten bij onze beroepsvereniging de Noloc. Geef je naam en email hieronder op en we houden je op de hoogte.

Loading...