open brief aan Joost Farwerck CEO van KPNIk was zo teleurgesteld, gisteren dat ik de volgende open brief schreef aan Joost Farwerck, CEO van KPN. Ik deel ‘m graag met je.

Beste Joost,

Man man, wat was ik blij; twee weken geleden werd KPN door Equileap uitgeroepen tot het meest gendergelijke bedrijf van Nederland. ‘Mooi’ dacht ik, ‘Joost weet dus ècht hoe het moet, 30% vrouwen in de RvB en RvC, top!’ Tot ik gisteren de column van Sophie van Gool (Salaristijger) in de Volkskrant las. Want Sophie was hier eens even lekker ingedoken, en wat bleek Joost, het is om te janken! Om maar eens een paar dingen te noemen:

  • Jij en je RvB-collega’s Chris, Babak en Jean-Pascale verdienen 19% meer dan je collega’s Marieke en Hilde!
  • Het verschil in aandelenbezit van de topvrouwen is nog erger, Hilde en Marieke kregen 52% minder aandelen dan hun mannelijke RvB-collega’s.
  • Ook in de RvC is het niet beter. Ook daar is een loonkloof van 17%.
  • In je mid-management is slechts 16% vrouw
  • De loonkloof is voor de salarissen die binnen de CAO vallen nog steeds 2% (op een gemiddeld KPN salaris is dit €1.200 per jaar dat vrouwen minder verdienen, voor jou misschien niet veel geld maar voor de gewone sterveling wel)

Joost, dat kan toch niet! Niet alleen zijn vrouwen nog zwaar ondervertegenwoordigd op de belangrijke posities, ze verdienen ook nog eens substantieel minder. Ik weet dat jullie er hard aan trekken bij KPN maar als dit het beste is wat we in Nederland kunnen dan schaam ik me dood. Dit kunnen we toch niet uitleggen aan onze dochters, Joost? Kijk hier eens naar: https://youtu.be/QKgKaQzil1A, dan snap je wat ik bedoel.

Nog meer slecht nieuws
Ja, er is nog meer slecht nieuws Joost, dat mag je best weten. Dat mòet je weten. Er verscheen onlangs een onderzoek van Lean In samen met McKinsey dat concludeert dat 25% van de vrouwen overweegt om hun carrière aan de wilgen te hangen of te stoppen met werken vanwege de corona crisis. Ja je leest het goed, 25%! Dat is toch rampzalig! Een kwart van jouw vrouwelijke senior-medewerkers overweegt er mee te kappen! Dus ik zou zeggen Joost, trommel al je vriendjes en vriendinnetjes eens even op om hier wat aan te doen. Want dat mag toch ècht niet gebeuren.

Succes Joost, ik weet dat je het kan, ik weet dat KPN het kan!
Vréneli Stadelmaier

 

Loading...