NIEUW ONDERZOEK: NIET BOVEN HET MAAIVELD UITSTEKEN

Vooral vrouwen hebben last van het
‘Tall Poppy Syndrome’

Werkgevers hebben grote problemen met het tekort aan personeel. Dus hebben ze er alle belang dat personeel aan boord te houden en maximaal in te kunnen zetten. En dat doen veel werkgevers niet goed, met name bij vrouwen, de helft van de bevolking! 

De uitstroom van vrouwen, en vrouwen die uitvallen door burn-out is 2x groter dan bij mannen.

 

Welke mechanismen spelen er
Gelukkig snappen we steeds beter welke mechanismen er spelen op de werkvloer waardoor dat zo werkt, of eigenlijk niet-werkt, voor vrouwen. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan hoe we met name vrouwen beter kunnen ondersteunen, en de bedrijfscultuur, een belangrijk onderdeel in het werkbevinden en groeien op je werk, kunnen veranderen. En die kennis zetten wij bij SheConsult natuurlijk in. 

 Nu kwam ik een nieuw onderzoek op het spoor, het Tall Poppy Syndrome. Uit een studie, gedaan onder 4.000 vrouwen uit 103 landen bleek dat wanneer vrouwen succesvol zijn, ze op hun werk daar last van hebben omdat hun succes meteen gemarginaliseerd wordt, kleiner gemaakt wordt, ontkent, verzwegen, etc. En dat bovendien de vrouw zelf ook genegeerd, gepest, gekleineerd wordt: “Hup, terug in je hok’. Bijna 90% van de vrouwen heeft daar last van.

 

Niet opvallen
Het Tall Poppy Syndrome verwijst naar het culturele fenomeen waarbij mensen die uitblinken of boven de massa uitsteken vaak bekritiseerd, benijd of zelfs buitengesloten worden door hun collega’s. In het Nederlands wordt dit aangeduid als “je kop niet boven het maaiveld uitsteken”.

De term “tall poppy” komt uit de oude Griekse fabel met dezelfde naam, waarbij een veld met klaprozen hoog groeit, maar sommige van de hoogste exemplaren worden afgesneden door jaloerse dorpelingen. De metafoor wordt gebruikt om te beschrijven hoe mensen die uitblinken of succesvol zijn in hun vakgebied vaak het doelwit worden van degenen die zich bedreigd of jaloers voelen op hun prestaties.

Dit fenomeen is te zien in veel gebieden van het leven, zoals bedrijfsleven, politiek, sport en academische wereld. Bijvoorbeeld op het werk kan een werknemer die hard werkt en succes behaalt kritiek of jaloezie van collega’s krijgen die het gevoel hebben dat ze niet dezelfde erkenning of kansen krijgen. In de politiek kan een succesvolle leider worden aangevallen door tegenstanders die bang zijn hun eigen macht of invloed te verliezen.

Imposter syndrome
Het Tall Poppy Syndrome is nauw verbonden met het Imposter Syndrome, wat het gevoel van ongeschiktheid of zelftwijfel is, dat vaak gepaard gaat met succes. Mensen met het Imposter Syndrome kunnen het gevoel hebben dat ze hun prestaties niet verdienen of dat ze fraudeurs zijn die uiteindelijk ontmaskerd zullen worden.  Dit kan ertoe leiden dat ze hun prestaties bagatelliseren, vermijden om de eer op te strijken of zelfs hun eigen succes saboteren. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de vrouwen hier last van heeft.

Ik heb er een heel boek over geschreven. F*ck die Onzekerheid 

 Overwin je negatieve gedachten
Het Tall Poppy Syndrome en het Imposter Syndrome zijn vaak met elkaar verweven, omdat mensen die het Imposter Syndrome ervaren ook kritiek of afgunst kunnen krijgen van anderen wanneer ze succes behalen. Dit kan hun gevoelens van ongeschiktheid versterken en het nog moeilijker maken om hun prestaties te accepteren en te vieren.

 Stress
Nou, je snapt dat het Tall Poppy Syndrome enorm demotiverend werkt èn een hoop stress oplevert. En een lagere beloning. Bovendien moedigt het vrouwen ook niet aan om extra hun best te doen, of om hun succes zichtbaar te maken, wat hun promotiekansen vermindert.

 

Wat kan je werkgever doen?

  • verhoog het bewustzijn. Laat vrouwen zien dat het niet hun schuld is maar dat het onbewuste mechanismen zijn, en praat er over.
  • spreek mensen aan op dit gedrag. Zoals ik al zei, het gebeurt onbewust, maak mensen bewust van wat ze doen.
  • zorg voor gelijke beloning, wees transparant daarin
  • Investeer in trainingen voor vrouwen, support ze, zodat ze zelf ook het Tall Poppy Syndrome kunnen benoemen, zorg voor een veilige werkomgeving waarin ook vrouwen hun successen kunnen en mogen vieren.

 Wat kan jij doen?

  • zorg dat je het herkent, zodat je de schuld niet bij jezelf legt.
  • benoem het.
  • ga door met je successen te benoemen.
  • herken het wanneer het bij andere vrouwen gebeurt, en bespreek dat.
  • lees mijn boek:-) 
  • praat een met een goede coach.

Veel succes

 Vréneli Stadelmaier
Auteur en oprichter SheConsult

 

Loading...