Selecteer een pagina

Successful business woman with arms up celebratingIk begin deze week goed met een interview op radio 1 vanochtend over deze stelling.
Leterme (OESO) beweert dat het feit dat vrouwen parttime werken, een belemmering is voor onze economische groei.

Los van het feit dat er grote werkeloosheid is, en er bovendien een grote groep werkelozen is die de aansluiting op de arbeidsmarkt dreigt te verliezen, bijvoorbeeld doordat ze een studie hebben gedaan waar niemand op zit te wachten, vind ik het wel jammer dat er zoveel vrouwen zijn die hun talenten in de ijskast zetten. Want dat doe je als er voor kiest om minder dan 25 uur te gaan werken. Met 24 uur per week (dat is 14.3% van het totale aantal uren per week,  je slaapt zelfs 50% meer dan dat je werkt) ligt de focus niet op je werkt, je werk doe er dan een beetje bij. En dat maakt dat je minder groeikansen krijgt. Dat je er niet uithaalt wat er in zit. En dat is jammer van je talent en die investering die jij en de overheid hebben gedaan in je studie.

Bovendien hebben we vrouwen nodig in alle teams die beslissingen nemen. Omdat we weten dat we betere beslissingen krijgen als die team zijn samengesteld uit mannen en vrouwen. Maar dan moeten die vrouwen er wel zijn! En ze zijn er ook, alleen nog te weinig.

Dus ja, ik vind ook dat vrouwen hun talenten beter kunnen benutten. Maar ik vind tegelijkertijd dat mannen en vrouwen samen zouden moeten werken en zorgen. Dus allebei 4 dagen werken bijvoorbeeld. Dan krijg je een eerlijkere verdeling van werk, en is werk en zorg gemakkelijker te combineren.

 

Loading...