perfectionistisch

Is het bij jou niet snel goed genoeg?

Dan ben je waarschijnlijk een perfectionistisch. Ik zie dat terug bij veel van mijn klanten. Dat zijn mensen die uiteindelijk belanden in een situatie van burn-out. Brrr, dat moet je niet willen. Het begint vaak met een ontevredenheid over (aspecten van) je leven. Maar je bent een doorzetter en geeft niet op dus je gaat door.

Wat doe je daaraan? Dat is niet makkelijk zo 1,2,3 te beantwoorden. Bij iedereen ligt de oorzaak namelijk ergens anders. Maar tegelijkertijd zie ik ook veel overeenkomsten. En dat is perfectionisme en de daarbij behorende straffende saboteur in het eigen hoofd, die steeds maar weer zegt “je bent niet goed genoeg!”. Daarbij komt veelal een groot verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit. Deze op zich goede eigenschappen kunnen samen toxisch blijken.

Iets heel goed of zelfs perfect willen doen komt in de basis voort uit angst. Om specifieker te zijn: je bent onbewust bang dat als iets niet goed genoeg is, JIJ niet goed genoeg bent. Onder perfectionistisch zijn ligt vaak de angst om te falen en die angst komt voort uit de angst dat je niet goed genoeg bent. Er zit angst om controle te verliezen en dus wil je de controle houden en daar komt perfectionisme uit voort. Wanneer we dus perfectie nastreven handelen we vanuit angst. Daar zit ook schaamte bij als je denkt dat het niet goed genoeg was wat je hebt gedaan. En dat vreet energie.

Dat is nog niet zo makkelijk. Je hebt deze manier ingezet in je leven en je weet niet goed hoe het anders zou kunnen. Je hebt daar dus echt een ander bij nodig. Ik turn belemmerende overtuigingen voor mijn klanten om in helpende overtuigingen en gedachten. Dat doe ik door middel van NLP. Het resultaat is dat je anders in het leven gaat staan en veel meer rust en vrijheid ervaart. En dan loopt de energie niet weg, maar ervaar je juist positieve energie. En natuurlijk blijf jij de goede eigenschappen van het goed willen doen, verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit behouden, maar niet meer ten koste van jezelf!

Ook interessant: Hoe krijg ik grip op stress?

Loading...