vrouw burn-out inzicht

Profileer je en ontwikkel een prettige relatie met krabbenmanden en kleiachtige systemen,
zodat je kunt zijn wie je wilt zijn.

Ik zoek steeds naar dingen die wringen. Je herkent het wel. In jezelf, maar ook in kleiachtige systemen binnen organisaties. Mensen die gemangeld worden door regels en procedures. Het gevaar is dat je er helemaal in vast gezogen kan worden. Er blijft weinig van jezelf over als je niet oppast. Dat intrigeert mij. Als loopbaancoach ga ik samen met mijn klanten op zoek om die patronen te herkennen en op te lossen.

Ik herken dit ook in mijn eigen werk en leven. In een van mijn leidinggevende functies met allemaal vrouwen als collega’s ging ik heel voortvarend, enthousiast en ambitieus te werk. In voor vernieuwing. Samen met een collega verzon ik een andere structuur voor de planningssystemen. Een echt succesnummer, dachten wij. Maar in plaats van een daverend applaus te krijgen werden we teruggefloten met bezwaren en afwijzende gebaren. Dat bracht een breuk in het team. Onze manager gaf niet direct haar mening hierover, maar ze confronteerde ons op een heel verrassende manier. Geïnspireerd door haar studie psychologie gebruikte ze daarvoor in het teamoverleg allerlei oefeningen onder het motto: Kijk ook eens naar jezelf

Zo hield zij het team in het tumult dat ontstond door het nieuwe planningssyteem het beeld van een krabbenmand voor. Zo’n mand waar je uit wilt klimmen, maar waar je steeds in wordt teruggetrokken door jezelf of door anderen. Het lukt je, zei ze, om uit die mand te klauteren, maar zodra er meerdere in die mand zitten word je teruggetrokken en lukt het je niet eruit te komen. Dat is wat er met jullie aan de hand is. Je kon een speld horen vallen. Dat was echt een eyeopener voor me. 

Met het beeld van de krabbenmand zag ik dat het oké was om vooruit te gaan, alleen de vraag bleef hoe. Er was een burn-out voor nodig om me op een ander pad te krijgen. Ik had ontdekt dat het hebben van een goed gefundeerde mening cruciaal is om vooruit te komen. Hoe belangrijk het is om een visie te hebben, je talenten en je excentrieke, kenmerkende manier van werken te kennen. Zonder je te conformeren en daardoor af te drijven van wie je zelf bent en waar je voor staat.

Nieuwsgierig naar de vraag hoe mensen in organisaties functioneren en hoe jezelf gezond kan blijven in kleiachtige systemen ging ik gezondheidswetenschappen studeren. Ik leerde vragen te stellen bij vanzelfsprekendheden. Ik genoot van het vak ethiek waarin vragen over het goede leven werden gesteld. En ik ontdekte wat het is om autonoom te zijn, een eigen perspectief te hebben in een veelkleurige omgeving

Er van een afstand naar kijken, onderzoeken, reflecteren en kritische vragen stellen. Dat hielp me om dingen die wringen te plaatsen in de juiste context. Het hielp me ook om mijn eigen identiteit te ontwikkelen. Maar wetenschap alleen brengt je niet vooruit! Je moet het vooral ook doen. Dat leerde ik in een opleiding voor integrale psychologie. Door het toepassen van psychologische principes kreeg in naast inzichten ook handvatten om uit die krabbenmand te komen en me op een gezonde manier te verhouden tot kleiachtige systemen.

Krabbenmanden en kleiachtige systemen staan nog steeds symbool voor wat ik regelmatig tegenkom. Het is de drijfveer achter mijn werk als loopbaancoach. Herken je ze? Dan ga ik graag met je in gesprek om met je te ontdekken hoe je autonoom en zichtbaar kunt zijn in een complexe en veelkleurige omgeving met verschillende waarden en belangen, zonder je te conformeren. Je talenten te herkennen en in te zetten. Een eigen visie te ontwikkelen in een complex krachtenveld. Je leiderschapskwaliteiten in te zetten. Of gewoon omdat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zodat je zin en betekenis zult ervaren in het werk wat je doet of waar je naar zoekt. Kortom: uit de krabbenmand te komen. 

drs.Wiebrig Bakker,
SheConsult Loopbaancoach Maastricht 

sBurnout coach Maastricht Wiebrig Bakker Vrouwen Coach

 

 

 

 

Loading...