KeuzestressVandaag is mijn moeder jarig. Ze leeft helaas niet meer maar ze zou vandaag 83 geworden zijn. En we missen haar. 

Ik moet altijd denken aan dat verhaal van die man die door God gevraagd wordt te kiezen tussen het leven zijn kind en van zijn moeder (rare keuze natuurlijk, überhaupt, wie verzint zoiets, maar goed). De man in kwestie kiest voor zijn moeder. ‘Want daar heb je er maar een van’. Nou, dat vind ik wel mooi.
Hij had ook kunnen zeggen, ik kies voor mijn kind, want het is de natuur der dingen dat ouders eerder gaan dan hun kinderen. Dat is ook waar, en ook mooi. 

Zo zitten er aan alle keuzes die je maakt, alle dilemma’s die je tegenkomt, verschillende kanten. Heel vaak is voor een wat te zeggen, en voor het andere ook. Dat maakt kiezen dus vaak zo moeilijk. En dat levert keuzestress op. Wat we vaak in onze coachpraktijk zien dat de moeilijkste keuzes die tussen hart en verstand zijn. Meestal worden ze niet als zodanig herkend. Het dilemma, de keuze is verpakt in allerlei verhalen mitsen en maren, voors- en tegens, argumenten en gevoelens. Een wirwar waar de cliënt niet uitkomt. 

Zodra zichtbaar wordt dat het dáárover gaat, dat het over de keuze tussen hart en verstand gaat, is de keuze helder.
Behalve dan in bovenstaand dilemma, want je hart gaat uit naar je moeder èn je kind. Maar goed dat we deze keuze nooit hoeven te maken!

Mooi vak toch, coaching!

Vréneli Stadelmaier

video over keuzestress: https://youtu.be/y0imW_wsqI8

Loading...