‘IK WIL GRAAG HOGEROP KOMEN, MAAR MIJN ONZEKERHEID – IK BEN OP SCHOOL VEEL GEPEST –STAAT IN DE WEG. OP MIJN WERK EN BIJ SOLLICITATIES HOOR IK DAT IK GESLOTEN BEN. HOE KAN IK MEZELF MEER OPENSTELLEN?’ 

‘Milou, voor een kind zijn veiligheid en sociale geborgenheid de belangrijkste elementen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Uit psychologische onderzoeken blijkt dat volwassenen die vroeger veel zijn gepest de rest van hun leven last kunnen houden van een slechter zelfbeeld en moeizamer relaties aangaan.

Als loopbaancoach zal ik je tips geven om je bewuster te worden van je gedachten en handelen. Mocht je ook hulp willen bij het verwerken van vroegere nare gebeurtenissen, dan raad ik je aan een therapeut te zoeken.

 Om stevig in je schoenen te staan, is het belangrijk een goed beeld te hebben van wie je bent en wat je kunt. Daarom wil ik je vragen je loopbaan onder de loep te nemen en er drie activiteiten uit te pikken waar je met trots op terugkijkt. Maak een korte analyse: wat was de situatie, wie waren erbij betrokken, wat was jouw rol en welke kwaliteiten hebben je geholpen er een succes van te maken? Zo verzamel je ‘bewijzen’ dat je wel degelijk een waardevolle bijdrage levert én verzamel je munitie voor volgende sollicitaties.

Andere opdrachten om je gebrek aan zelfvertrouwen mee te lijf te gaan vind je bijvoorbeeld in het boek ‘F*ck die onzekerheid’. Auteur en bedrijfskundige Vréneli Stadelmaier gaat in op het ‘imposter syndrome’ – het gevoel dat je elk moment door de mand kunt vallen. Uit haar onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleide ambitieuze mensen – meer vrouwen dan mannen – met een laag zelfbeeld hieraan lijden. Een van haar adviezen luidt: voer een dialoog met je interne critici. Zij noemt ze papegaaien op je schouder die beweren dat je niets voorstelt of nóg beter je best moet doen. Vraag wie ze zijn, wat ze willen en waarom. Door de papegaaien zichtbaar te maken ontrafel je als het ware je brein en denkfouten. Die laatste kun je vervolgens vervangen door positieve gedachten. Dat vraagt wel training.

Ik kan me voorstellen dat je als kind, om op school te overleven, een beschermmuur om je heen hebt gebouwd. Maar om écht contact te maken met anderen is het belangrijk dat je laat zien wie je bent mét je kwetsbare kanten. Bedenk dat je altijd de regie in eigen hand houdt.

* De naam Milou is om privacyredenen gefingeerd. 

Door Map Oberndorff  loopbaancoach in Amsterdam bij SheConsult.

Schrijf je in voor SheNews.
MAGAZINE FOR PROFESSIONAL WOMEN

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDSYou have Successfully Subscribed!

Loading...