Onlangs verscheen het rapport over de mentale gezondheid en welbevinden op het werk in Nederland en België van Indeed. Vréneli Stadelmaier, founder van SheConsult, droeg hieraan bij met haar expertise over het imposter syndrome. In 2016 verscheen Stadelmaiers boek ‘F*ck die Onzekerheid’ al, waarin ze deze vorm van onzekerheid herkenbaar beschrijft en concrete handvaten geeft om er beter mee om te gaan.

Wat is het en wie heeft er last van?

Het imposter syndrome, ook wel bedriegerscomplex genoemd, is de onterechte angst om door de mand te vallen. Ondanks dat het tegendeel wordt bewezen, heb je het gevoel dat je niet goed (genoeg) presteert. De meerderheid van de vrouwen (75%) heeft al eens last gehad van het imposter syndrome. De onzekerheidsgevoelens worden vaak erger naarmate iemand getalenteerder of hoger opgeleid is.

Signalen

Heb je de overtuiging dat anderen enorm hoge verwachtingen van je hebben? Ben je bang om door de mand te vallen? Zie je prestaties als toeval of puur geluk? Dan zou het heel goed kunnen dat je last hebt van het imposter syndrome.

Gevolgen

Willen sparren met een collega omdat je onzeker bent over een besluit of af en toe eens twijfel of zenuwen ervaren op je werk is normaal. Bij het impostersyndroom wordt die onzekerheid extreem en overheerst het je werk. Je kan dit o.a. merken in minder werkgeluk, minder productiviteit en gezondheidsklachten.

Praktische tips

  • Bedenk dat het maar gedachten zijn: het is niet de waarheid, je kunt besluiten ze niet meer te geloven.
  • Verzamel je hulptroepen:  verzamel een groep mensen om je heen die je ondersteunen, stimuleren en inspireren. Praat met hen over je gevoelens en je belemmeringen.

In het rapport vertelt Stadelmaier nog veel meer over de signalen, gevolgen en praktische tips. Vul het formulier hieronder in om het hele rapport te downloaden. Op p. 72 t/m 75 vind je het stuk over het imposter syndrome.

 

Herken je je in de signalen en zou je graag coaching willen? We helpen je graag verder. 

Loading...