google-site-verification: google4611ff8a601055a3.html

Geluk dwing je af

8 augustus 2017

Moniek kwam bij me, ten einde raad. Ze was ontslagen, omdat ze, heel dapper, opmerkingen had gemaakt over de kijk-de-blote-vrouwen-in-het-kruis-kalenders die haar baas in het hele bedrijf ophing. Haar baas voelde zich zo in zijn kuif gepikt dat de werksituatie onwerkbaar werd en Moniek weg moest. Nu wilde ze al weg, maar toch… Wat het met name moeilijk maakte voor haar, was dat ze eigenlijk diep van binnen ervan overtuigd was dat ze nooit meer een baan zou vinden. ‘Ze was tenslotte al 58’. Ze voelde zich tekort gedaan en het vooruitzicht nooit meer aan het werk te komen maakte haar, ook omdat dat financieel nogal wat betekende, heel verdrietig.

Maar toch kwam ze bij mij. Ze zei: ”Als jij het niet kan, kan niemand het’. Nou, lekker is dat! Kreeg ik me daar een stapel verwachtingen en hoop op de schouders. Dat vind ik altijd wel ingewikkeld. Hoezo als ik het niet kan, kan niemand het? Dat is natuurlijk onzin. Er zijn genoeg goede coaches, die misschien wel beter matchen of een netwerk hebben dat beter bij jou past. Maar goed, ik zeg ook altijd, je krijgt de klanten die bij je passen, dus vooruit dan maar.

Bovendien weiger ik mee te gaan in de stempel ‘te oud’, want dat is niet waar. Ja, je bent op je 58ste te oud om Wimbledon te winnen als je nog nooit getennist hebt. Dat klopt. Maar verder… wat belangrijk is, is dat je heel helder hebt waar jouw USP’s liggen, jouw Unique Selling Points. En op wat voor soort rol die USP’s perfect passen, binnen wat voor soort bedrijf. Als je dat weet, kun je op jacht. Slim op jacht. Dus ga je niet met hagel schieten, maar heel gericht besluip je je prooi en steek je op het perfecte moment toe.
En dat is precies wat Moniek en ik hebben gedaan.

Nu moet ik zeggen, die jacht duurde best lang. Moniek vond het erg moeilijk om vol te blijven houden. Zeker na tig keer mis steken, is het best moeilijk om te blijven geloven in succes. Maar iedere misser betekent toch dat je de goede kant op gaat. Wie weet heb je de verkeerde prooi in het vizier hebt, maak je teveel lawaai of steek je verkeerd. Belangrijk is dus om steeds te reflecteren met elkaar over wat er goed ging en wat er niet goed ging.

En een ander punt is geluk. Je hebt ook een beetje geluk nodig. Geluk dat je een klik hebt, dat je op het juiste moment ergens bent. En weet je wat nu het mooie is? Geluk dwing je af. Geluk dwing je af door ervoor te blijven gaan. Door niet op te geven. Door klaar te staan als het moment suprême daar is. En dat deed Moniek. Ze dwong het af.

En het is echt waar. Vlak voor de vakantie belde ze me en ze gilde door de telefoon: “Ik heb niet één aanbod, ik heb er twee!!! Ik kan gewoon kiezen! En mijn zoon heeft ook een baan gevonden, ik ben zó gelukkig. Ik kan het niet geloven!”

Zo gaat dat met geluk. Als het komt, dan komt het met een hele grote golf!

%d bloggers liken dit: