“Het is Mevrouw Hoer voor jou”, reageert Femke Halsema op gescheld. Ad rem, maar het is natuurlijk vreselijk wat je als vrouw overkomt als je je kop boven het maaiveld steekt.

Kijk vooral deze uitzending van College Tour terug als je hem nog niet hebt gezien. Een daadkrachtige burgemeester die tranen in haar ogen durft te tonen als het gaat over haar kinderen. Die krachtig weerwoord geeft tegen een journalist die vond dat ze in het begin nog te veel politica was.

Die beaamt dat het leven niet eerlijk is en dat vrouwen harder moeten werken dan mannen om erkenning te krijgen. Dat er ruimte zat is voor middelmatige mannen, maar dat je als vrouw strenger beoordeeld wordt. “Ik ben in de loop van mijn loopbaan mannen tegengekomen waarvan ik dacht: als je een vrouw was geweest, dan had je alleen koffie mogen brengen.”

Die snakt naar het einde van corona omdat ze dan weer de stad in kan om verbinding te maken. Want dat is kennelijk voor een vrouw ook harder werken dan voor een man: hoe word je een burgemeester van wie de inwoners houden? Hoe ben je likeable?

Die na drie jaar nog niet durft te zeggen dat ze het kan, een goede burgemeester zijn. Zou een man dat ook vinden? Laat staan zeggen in een interview? Die hard werkt en hard is bij alle kritiek: “Schud het van je af. Wees flink, en ga door.” Maar die ook een lans brak voor praten met een coach of psycholoog. Het is goed om te reflecteren met iemand die niet bezorgd om je is, zoals je partner of je vrienden.

Liesbeth Tettero is SheConsult-coach in Utrecht.

Loading...