Regelmatig berichten we uit onze coachpraktijk. Dat doen we aan de hand van 5 vragen aan een van onze coaches.
Deze keer is het de beurt aan onze coach Josée van Hage. Zij vertelt over haar cliënt Mieke. Haar werk als leidinggevende werd haar te veel en ze wilde weten waar ze professioneel beter tot haar recht kon komen. Wat heeft Josée gedaan om haar te helpen?

1. Wie is de klant?  Mieke, 43 jaar, werkzaam als leidinggevende bij een zorginstelling.

2. Wat was haar vraag?
“Ik ben succesvol als leidinggevende, maar onder druk van de omstandigheden is het me te veel geworden. Te veel taken, een hoge druk om dingen goed te regelen, een hoog verzuim. Het lukt me niet meer met afstand naar mijn verantwoordelijkheden te kijken, ik word weggezogen in mijn werk en raak de balans met mijn privéleven kwijt. Ik heb het gevoel dat mijn werk niet meer bij mij past en wil onderzoeken waar ik professioneel beter tot mijn recht zal komen.”

3. Hoe heb ik dit aangepakt?
We zijn gestart met de ODC-meting (Odin Development Compass) die de onbewuste drijfveren meet en in beeld brengt wat de natuurlijke krachten (competenties) zijn, het ontwikkelpotentieel en ook juist de kwetsbare krachten en daarmee de belemmeringen of blokkades. Met de inzichten die Mieke opdeed uit deze meting werkten we in acht individuele coachgesprekken verder aan wat er in de huidige context voor haar speelde, waarin ze zich belemmerd voelde en hoe ze haar blokkades kon overkomen. We werkten met verschillende opdrachten en schriftelijke reflectie met feedback, waardoor ze haar inzichten kon verdiepen en haar eigen ontwikkelingsproces documenteerde. Hierdoor ontstond ruimte om met open blik naar haar professionele toekomst te kijken. We inventariseerden voor haar aansprekende sectoren en typen werk, waarna ze met een versterkt zelfbeeld tot essentiële keuzes kon komen.

4. Wat was het resultaat?
Mieke heeft gekozen voor een carrière switch. Van leidinggevende in de zorg is ze beleidsadviseur geworden in de publieke sector. Ze heeft een mooie stap gemaakt in het vakgebied waar haar inhoudelijke ervaring ligt naar een andere sector, met een verantwoordelijkheid die veel beter past bij haar natuurlijke kwaliteiten. Ze heeft een professionele uitdaging gevonden die een mooie stap vormt in haar carrière, met werk waar ze blij van wordt en rust en ruimte voor haar privéleven.

5. Wat zei de klant?
“Ik sta nu veel minder in de “moeten-stand”. Kan meer genieten en vooral relativeren. Heb een stap gemaakt naar werk dat veel beter past bij mij: de positieve flow ben ik aan het ervaren. De stressoren hebben aandacht gehad: ik weet wat mijn triggers zijn en hoe ik ze kan vermijden. Het coachtraject heeft geleid tot meer bewustzijn en sterker begrenzen. En ook tot een mooie nieuwe baan met ontwikkelingsmogelijkheden. Een goede stap in mijn carrière en goed voor mijn gezondheid!”

Josée van Hage is SheConsult-coach in Leiden.

Interessant? Dan wil je over deze case ook lezen!

OVER DE AUTEUR

Josee Van Hage
Josée van Hage is meestercoach en dieptepsycholoog en verbonden als coach aan SheConsult voor de regio Leiden. Zij heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in managing human resources werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde zij zich zelfstandig als HR consultant, coach en trainer. Als docent HRM, Management&organisatie en Verandermanagement is ze verbonden aan het Instituut voor Sociale en Bedrijfswetenschappen. Josée is geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), en registertherapeut BCZ® bij de Jungiaanse Vereniging van Analytisch Therapeuten (JVATN).

 

 

 

 

Loading...