kantoor

Met uitgestoken hand kwam de nieuwe buurman op me af. Dat was ik niet meer gewend zeg, ik schrok er zelfs van! Ik had helemaal geen zin in dit fysieke contact. Hoe zal dat gaan na de zomer, als we weer naar kantoor gaan? Hoe fijn om collega’s weer live te zien! Maar gaan we dan huggen en zoenen? En wat als je dat niet wilt, of niet met iedereen? Tijd voor een strategie!

Op internet gaan twee berichten rond die zo veel positieve reacties krijgen, dat ik me getroost voel door de gedachte dat ik niet de enige ben die huivert voor klapzoenen en kleffe hugs. Het eerste is een filmpje over een school, waar de kinderen op een poster aanwijzen hoe ze de leerkracht die dag willen begroeten. Dat mag een hug zijn, maar ook een boks of een buiging. In het tweede bericht zie je drie kleuren polsbandjes: rood is ‘ik houd afstand’, geel ‘een boks of elleboogje graag’ en groen ‘fysiek contact geen bezwaar’. Die bandjes gaan vast een hit worden!

Maar als er geen poster of polsbandjes op kantoor voorhanden zijn, hoe ga je dan om met het begroeten?

  1. Maak een keuze en wees daar helder over. Trek bij voorkeur wel één lijn, als je mensen verschillend behandelt, kan dat ongemakkelijk worden. Iedereen zoenen behalve die ene collega, is niet sfeerbevorderend…
  2. Is er een reden waarom je die ene collega niet wilt zoenen, geef hem of haar eerlijke feedback. Dat kan ook ongemakkelijk zijn, maar het is wel de manier om de werkrelatie goed te houden.
  3. Verontschuldig je niet! Een valkuil voor veel vrouwen: uitgebreid verantwoording afleggen voor je keuze. Dat is nergens voor nodig. Als je vriendelijk maar beslist je grens aangeeft, zou dat voldoende moeten zijn. Wil de ander toelichting, dan kun je die natuurlijk altijd geven. Zonder ‘sorry’ te zeggen natuurlijk.

Feedback geven en je grenzen aangeven, het zijn lastige onderwerpen. Kun je een steuntje gebruiken? Neem eens contact op met een She-coach!

Liesbeth Tettero is SheConsult-coach in Utrecht

Ook interessant: Paracetamol tegen stress: vakantie helpt niet bij stressklachten

Loading...