We willen allemaal authentiek zijn. Onze coaches krijgen zo vaak de vraag van hun cliënten: “Help me mijn authentieke zelf te vinden’. Authentiek leiderschap ook zoiets, dat willen we graag. Alsof er ook zoiets bestaat als je nep-zelf, of duizend in een dozijn-leiderschap. En dat authentieke zelf, dat is dan ook uniek. Alleen van jou. Wie jij ten diepste bent, een unieke set van kwaliteiten en drijfveren. Dat doet voorkomen alsof we allemaal zo verschillend zijn. Ik krijg er jeuk van!

Willen we niet allemaal hetzelfde?
Maar willen we niet allemaal een gelukkig leven, met liefde, vriendschap. Je gezien en gewaardeerd weten? Worden we allemaal niet blij van nieuwe dingen leren, van dingen ontdekken en van iets doen voor een ander? Of je nu hier woont, in Oekraïne of Rusland.
Natuurlijk, de een is creatiever dan de ander, of muzikaler, of intelligenter of empathischer. En en omdat je blij wordt van dingen waar je goed in bent, verschilt dat dus per persoon. De een wordt dus blij en gelukkig van creatieve dingen bedenken, en de ander van een goed gesprek. 

Wat is authentiek?
Maar dan dat begrip authentiek. Volgens het woordenboek betekent het geloofwaardig, betrouwbaar, echt. Dus als je authentiek wil zijn, wil je geloofwaardig, betrouwbaar zijn, echt zijn. Maar als je geen grenzen kunt stellen, of als je dat heel moeilijk vindt, dan is dat toch ook authentiek? Of als je een chaoot bent, of soms vreselijk chagrijnig, dan is dat toch ook authentiek?
Maar dat bedoelen onze cliënten niet. Authentiek is iets positiefs, met alleen maar positieve eigenschappen. 

Kortom, ik wist het niet meer.

In de ogen van anderen
Tot ik een artikel tegenkwam in het magazine van de beroepsvereniging van coaches, dat precies verwoordde waar mijn weerzin zat. Gedragswetenschapper en psycholoog, Mattheis van Leeuwen, verbonden aan de Radboud Universiteit stelt ‘Uit onderzoek blijkt dat authenticiteit vooral te maken heeft met de waardering die je krijgt voor wie je zou willen zijn’.
Whooh, dat is iets heel anders! 

Het gaat dus niet om wie je ten diepste bent, maar wie je zou willen zijn in de ogen van anderen! In de ogen van anderen…!!!
Want dàt maakt ons gelukkig, dat anderen ons waarderen. 

Authentiek zijn maakt je niet leuker
Hij zegt ook: ‘Je moet niet authentiek willen zijn maar je authentiek voelen’. Want als je echt authentiek bent, dan is dat los van alle omstandigheden. Dus dat betekent dat je weinig flexibel bent (tenzij dat bij je authenticiteit hoort) en in nieuwe omstandigheden vast houdt aan wie jij ten diepste zou zijn. Dat doet geen recht aan de diepte van ons menszijn. In verschillende omstandigheden laten we verschillende kwaliteiten zien, passen we ons aan. Verschillende rollen vragen verschillende dingen van ons. 

Zo kan het heel authentiek zijn om grenzen te stellen, om vooral aan jezelf te denken. Maar we worden gelukkiger van iets voor iemand doen.
Kortom authentiek zijn maakt je niet perse tot een leuker mens. 

Moeten we niet willen toch?

Vréneli Stadelmaier, Founder SheConsult

Loading...