Deze week spreek ik een vrouw die het gevoel heeft dat ze niet zichzelf kan zijn op haar werk. Ze speelt een rol en wordt daar doodmoe van. Ze is manager bij een technisch bedrijf, veel van haar directe collega’s zijn man en zij heeft het gevoel dat ze haar plek moet bevechten in het MT. Ik heb met haar te doen omdat ik zie dat ze veel talent heeft en erg hard werkt, terwijl dat niet resulteert in werkgeluk. Ik gun haar dat ze ten volle kan genieten van haar mooie baan en dat ze er zoveel energie uit haalt, dat ze werkgeluk kan ervaren en dit bijdraagt aan haar levensgeluk.

 

5 pijlers voor werkgeluk

Om werkgeluk te kunnen ervaren is het belangrijk dat de volgende vijf elementen voldoende aanwezig zijn. Deze pijlers zijn gebaseerd op de psychologische basisbehoeftes die ieder mens heeft.

De eerste is Autonomie. Deze pijler gaat over zelf kunnen bepalen hoe je je werk doet, waar je het doet en wanneer je het doet. Dit kan lastig zijn in een gestructureerde, hiërarchische en bureaucratische setting maar ook dan is het altijd de moeite waard om binnen het kader van werk zoveel mogelijk autonomie te creëren. De beste manier is om hier het gesprek over aan te gaan met leidinggevende en collega’s.

Tweede pijler is Competentie. Deze pijler gaat over doen waar je goed in bent, je talenten inzetten, taken en verantwoordelijkheden uitvoeren die passen bij waarin je wilt groeien en die je vreugde en energie geven. Een manier om meer taken te doen die bij jou passen, is jobcarving: je kiest zoveel mogelijk taken zelf en creëert als het ware een op maat gemaakte functie. Dit zal niet altijd volledig lukken, maar ook hier helpt het om in gesprek te gaan met je leidinggevende en collega’s. 

De derde pijler gaat over Relatie; de omgang met collega’s. Mensen zijn sociale wezens en gedijen het beste in een sociale omgeving. De vriendschappelijke collegialiteit noem ik dat. Hierin zitten een aantal waarden zoals vertrouwen, vriendschap, erkenning/waardering en plezier. Het gevoel van er toe doen en erbij horen. 

De vierde pijler is Vitaliteit. Deze pijler gaat over gezondheid, welzijn, energie. Dit uit zich vaak in de mogelijkheid om gezond te werken, zowel fysiek als mentaal. Is er mogelijkheid om naar buiten te gaan, is er een gezonde lunch beschikbaar, is de werkdruk acceptabel en is er ruimte om geconcentreerd te werken wanneer dat nodig is. Allemaal aspecten die bijdragen aan vitaliteit. 

De laatste pijler is Zingeving. Dit is vooral voor vrouwen een hele belangrijke pijler, zingeving gaat over werk dat bijdraagt aan een betere wereld, van betekenis zijn, invloed hebben en dingen bereiken die ertoe doen. Vrouwen hebben vaak veel op hun bord, daarom is het belangrijk dat werk toevoegt aan een betekenisvol leven. 

 

Kijkend naar de 5 pijlers en het verhaal van de vrouw in het technische bedrijf, zie ik dat ze onvoldoende autonoom kan werken, dat ze niet altijd kan doen waar ze goed in is en dat ze te weinig verbinding heeft met haar collega’s. Hierdoor is ze erg moe en ervaart ze dus geen vitaliteit. Ze ervaart wel voldoende zingeving in haar werkzaamheden, maar al met al is er onvoldoende basis voor het ervaren van werkgeluk. Door de reflectie die wij in onze coaching sessies doen, komt ze tot de  conclusie dat er in deze baan onvoldoende basis is voor het ervaren van werkgeluk. Ze heeft daarom besloten om op zoek te gaan naar een andere baan. Dit besluit geeft haar direct energie. 

Het is mijn missie om bij te dragen aan iemands werkgeluk omdat ik zelf heb ervaren hoe belangrijk dit is voor het ervaren van levensgeluk. Een mooie loopbaan met een gezonde invulling van alle pijlers, draagt bij aan een betekenisvol leven. Dit geeft energie en het gevoel dat het klopt. Dat gun ik iedereen!

Karin Kranendonk

 

Bekijk hier het profiel van Karin.

Loading...