google-site-verification: google4611ff8a601055a3.html

De biercheck

23 september 2016

Sandra wilde graag aardig gevonden worden. Herkenbaar hè! Heel veel vrouwen hebben daar last van. Want dat maakt dat je te snel ja zegt tegen iets wat je eigenlijk niet wilt. Het maakt dat je keer op keer over je eigen grenzen gaat. Dat je investeert in een relatie, die het wellicht niet waard is, of die alleen van jou kant komt.

In mijn boek F*ck die Onzekerheid zeg ik daar ook van alles over, met name ook hoe je daar van af kunt komen. Sandra had mijn boek gelezen en kon het tot op zekere hoogte goed toepassen. ‘Maar’, zei ze, ‘ik wil toch wel aardig gevonden worden door mensen die voor mij belangrijk zijn. En dan vind ik ineens toch wel heel veel mensen belangrijk. Dan merk ik daar steeds soepeler in wordt. Eerst vond ik alleen mijn familie belangrijk, en toen ook de man van mijn zus, want ja, hij is wel de man van mijn zus. En toen ook die ene collega, want als die mij aardig vindt dan krijg ik misschien meer gedaan… ja en dan houdt het nooit op.’ Al pratende kwamen we er op dat ze eigenlijk een soort standaard-vraag zou willen hebben. Een soort vraag aan zichzelf die ze kon stellen waarbij het antwoord ja of nee kan zijn. Is het ja, dan investeert ze in de relatie, en als het antwoord nee is doet ze dat niet.
En zo kwamen we op de biercheck. Wil ik met deze persoon een biertje drinken?
Ja, dan investeer ik.
Nee, dan doe ik dat niet.

Het klinkt simpel, en dat is het ook. Voor Sandra werkte het fantastisch.
Want door zichzelf die vraag te stellen, realiseerde ze zich steeds weer dat ze best met iemand gezellig een biertje kan drinken, en toch nee kan zeggen tegen een verzoek van die persoon. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Aardig zijn en grenzen stellen, assertief zijn, gaan prima samen.

De case is gebaseerd op praktijkvoorbeelden. Heb jij zelf ook interesse in individuele coaching? Neem dan hier een kijkje.