google-site-verification: google4611ff8a601055a3.html

Vreneli Stadelmaier

Vreneli Stadelmaier: Feministe des Vaderland-loopbaancoach-auteur-performer-bedrijfskundige.

Winnares van de Joke Smit-prijs 2015.

Ik ben met SheConsult gestart omdat ik het na 25 jaar werkervaring schokkend vond om te ontdekken dat jonge vrouwen nog steeds dezelfde fouten maken, en tegen dezelfde dingen aanlopen als waar ik in mijn professionele leven tegenaan ben gelopen.

Vaak heb ik me afgevraagd hoe mijn leven eruit gezien had als ik op kritieke punten in mijn leven een goede coach had gehad.

Vreneli Stadelmaier


nder

Dan was ik er bijvoorbeeld nooit mee akkoord gegaan dat mijn toenmalige echtgenoot en vader van mijn kinderen weigerde om een evenredig deel van de zorg voor de kinderen op zich te nemen (alhoewel we dat wel van tevoren hadden afgesproken). Dan was het mij nooit boven het hoofd gegroeid, dan had ik geen last van onzekerheid (het impostor syndrome) en was ik ook nooit gestopt met die baan die ik toen had.

Dat stoppen met die baan had overigens ook te maken met dat ik niets van het politieke spel begreep. Er gebeurden dingen in die organisatie waar ik totaal geen grip op had, die mij verbijsterden. Dat samen met een enorme druk thuis en een echtgenoot die het probleem bij mij legde,  zorgde voor mijn exit.

Dan was ik ook nooit samen met hem een bedrijf begonnen en was ik, toen ik meedogenloos ingeruild werd voor een jonger exemplaar, niet zo afhankelijk geweest van hem. Want na onze scheiding kreeg hij de zaak en ik het huis. Hij had dus inkomen en ik niet. Ook zo dom van mij! En zo ongelofelijk moeilijk was de situatie waarin ik toen verzeild raakte.

Ik zou willen dat dat geen enkele vrouw ooit nog overkomt!

En dat is de reden waarom ik werk en economische zelfstandigheid voor vrouwen zo belangrijk vind. Want mijn verhaal kan iedere vrouw overkomen. Dat is de reden waarom ik vrouwen wil helpen bij het zoeken en vinden van leuk werk, bij het excelleren in je werk, bij het waarmaken van je ambitie en het ontplooien van je talenten. En dat is ook de reden waarom ik wil dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in organisaties meer in balans komt. Want dan zijn vrouwen niet meer in de minderheid en hebben ze een stem. Dan kunnen vrouwen het beste uit zichzelf halen, hun talenten maximaal ontplooien en met veel plezier en enthousiasme werken, zodat ze er nooit meer over peinzen om te stoppen met werken, of om het rustiger aan te doen.

Dat is goed voor henzelf, voor de organisatie en uiteindelijk voor de hele wereld!

Dat is de reden waarom ik in 2007 gestart ben met SheConsult. Vervolgens bedacht ik mij dat om werkelijk impact te hebben het nodig was om met meer coaches te zijn. En om om ook meer te doen dan coachen alleen. In 2013 had ik 13 coaches aan het werk en deden we naast coaching ook executive search en diversiteitsconsultancy. Maar ik werd daar niet gelukkig van. Ik was meer bezig met managen dan met waar mijn hart lag, coachen. Bovendien ontdekte ik in die tijd een rode draad in veel van onze coachgesprekken, namelijk onzekerheid van vrouwen, het impostor syndrome. En ik ontdekte dat deze onzekerheid wel eens de reden kon zijn voor de gebrekkige doorstroom van vrouwen naar de top. Ik besloot daar onderzoek naar te doen en er vervolgens een boek over te schrijven. Ik vond dat, geheel tegen mijn verwachting in, geweldig om te doen! Dat boek, F*ck die Onzekerheid, verscheen in oktober 2014 bij Prometheus Bert Bakker en ontketende een lawine aan publiciteit en aanvragen voor optredens. Ik besloot niet zomaar lezingen te willen gaan geven, maar dat het iets meer moest zijn, leuker, onderhoudender, spannender. Samen met een theatermaakster maakte ik een theater-college over het boek, ook dat was geweldig om te doen. Inmiddels sta ik gemiddeld een tot twee keer per week op een podium, ik geef trainingen en coach, en dat gaat niet samen met managen. Bovendien wil ik meer boeken schrijven, ik stik van de ideeën. In 2015 heb ik besloten te stoppen met alle lokale vestigingen van SheConsult. We hebben ontdekt dat vrouwen heel gemakkelijk naar Weesp komen. Bovendien maken we steeds meer gebruik van effectieve middelen zoals online-coaching en Skype. Zo kan ik me ook meer focussen op dat wat ik echt graag wil doen: coachen, boeken schrijven en optreden.
Het boek F*ck die Onzekerheid is in januari 2016 in 7e herziene druk verschenen bij mijn eigen uitgeverij SheMedia. En inmiddels zijn er zo’n 10.0000 exemplaren van verkocht. Daar is ook in mei 2016 de Engelse vertaling van het boek verschenen, Sure She Can.

In maart 2017 heb ik mijn tweede boek uitgebracht, Yes She’s Smart, Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Dat boek heb ik geschreven omdat zoveel moeders van bijna-volwassen dochters mij bij de theatercolleges vroegen hoe ze hun dochters zouden kunnen voorbereiden op het leven na de studie. Daar is dit boek voor. Om jonge vrouwen voor te bereiden op het werkende leven, met de ongeschreven masculiene regels en politieke spelletjes. Maar ook gaat het over de juiste partner kiezen, werk en zorg combineren en omgaan met stress. Kortom, een handboek voor de young female professional. En uiteraard heb ik ook over dit boek een theatercollege gemaakt.

 

Vreneli, waar komt die naam vandaan?
Vreneli Stadelmaier
Mijn naam is Zwitsers en komt van de heilige Verena . Zwitsers verkleinen een woord door er ‘li’ achter te zetten, zoals de Duitsers doen met ‘chen’. Verena wordt dan Vreneli.
Je spreekt het uit met de klemtoon op de eerste ‘e’.
Er is overigens ook een Zwitserse gouden Franc die zo heet, met een afbeelding van de heilige Verena erop.

Heden: Oprichter/directeur van SheConsult sinds 2007 Registercoach Keynote-speaker, performer en dagvoorzitter Columnist o.a. bij Personeelsbeleid, ProfNews, HR-praktijk en binnenkort als vlogger bij Opzij En: ik heb een bestseller geschreven over de grootste belemmering van vrouwen in hun carrière en hun geluk: onzekerheid. Kijk hier voor meer info. Het boek ‘F*ck die Onzekerheid‘  ligt sinds 14 oktober 2014 in de winkels. In februari 2016 is de 7e herziene druk verschenen, waarbij de vormgeving tevens aangepast is. Er wordt gewerkt aan een Engelse vertaling (Sure She Can. Crush this insecurity.), die naar alle verwachting eind maart in de winkel ligt. Initiatiefnemer van:

 

 • www.AlleVrouwenNetwerken.nl, een digitaal platform waarop zich alle Nederlandse vrouwennetwerken presenteren
 • www.SheTalentbank.com, een gratis online jobboard voor hoogopgeleide vrouwen. Inmiddels hebben ruim 4.000 vrouwen zich aangemeld
 • www.SheNews.nl, een gratis digitaal magazine met internationaal en nationaal nieuws over vrouw en werk, en de tweewekelijkse kosteloze nieuwsbrief SheNews
 • Topvrouwendatabase, in antwoord op het initiatief van Minister Jet Bussemaker, waar na 3 maanden slechts 300 vrouwen waren aangemeld. In 1 maand tijd hadden wij ruim 400 aanmeldingen.

Daarnaast heb ik regelmatig gepubliceerd over de noodzakelijke economische zelfstandigheid van vrouwen, uitbreiding van zwangerschapsverlof voor vaders, een landelijke invoering van de Brede School.

Lees verder hieronder

Opleidingen Diverse opleidingen en trainingen van onder andere:

 • Deepak Chopra
 • NLP
 • Lichaamswerk
 • Enneagram
 • Meditatieopleiding
 • Opleiding tot Coach/Counselor aan de Academie voor Psychotherapie
 • Training tot Zijnsgeoriënteerd Coach bij Liesbeth Wolfkamp

Historie Afgestudeerd in Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen (1987). Daarna werkzaam geweest als

 • Projectmanager bij een grote uitgeverij (gesponsorde bladen)
 • Marketingmanager bij een verzekeringsmaatschappij en
 • Manager van een groot IT-project bij dezelfde maatschappij
 • Manager Algemene Zaken binnen een zorginstelling. Verantwoordelijk voor Finance, Vastgoed, ICT,  Facilitaire Diensten en Commerce
 • 1998-2006  Medeoprichter/directeur van toonaangevend executive search bureau op het gebied van investment banking
 • Sinds 2005 werkzaam als zelfstandig Bedrijfskundige/Coach
 • 2007- heden oprichter/directeur  SheConsult
 • Van 2010 tot 2013 co-host bij BNR Business News Radio 

Ervaring

 • Ondernemersschap. Starten van een eigen bedrijf.
 • Ervaring in individuele coachingstrajecten van hoogopgeleide ambitieuze vrouwen, (startende) ondernemers, keuzevraagstukken, loopbaanvragen en persoonlijk leiderschap.
 • Trainingstrajecten onder meer op het gebied van persoonlijk leiderschap.
 • Groepscoachingstrajecten onder andere over het Enneagram, Godinnen in iedere vrouw, kernkwadranten, zingevingsvraagstukken.
 • Docent Ondernemersvaardigheden bij de Hogeschool Tio en regelmatig werkzaam als trainer/coach voor verschillende onderwijsorganisaties waaronder de Rinogroep.
 • Gastdocent op het gebied van leiderschap op onder meer Hogeschool Wittenborg.
 • Keynote-speaker en dagvoorzitter

Lidmaatschappen en nevenfuncties

 

 • iConneqt / CRMMailTech, Lid van de raad van Commissarissen
 • Lid van NCD, districtvoorzitter Gooi 4
 • Voorzitter en oprichter Vrouwennetwerk Tafel van Weesp
 • Lid van de Ledenraad van de beroepsvereniging voor loopbaancoaches NOLOC
 • Oud-Ambassadeur van Dutch Dream Foundation
 • Lid van NOLOC
 • Columnist bij Opzij, ProfNews, HRParktijk e.a.
 • Diverse publicaties in landelijke dagbladen en magazines
 • Initiatiefnemer van de 8-maart-viering in Weesp
 • Oprichter van de VrouwenVerwendag in Bussum
 • Mede-oprichter en lid van een levensbeschouwelijke studieclub sinds 1985
 • Oud-Bestuurslid van VrouwenNetwerk Utrecht
 • Oud-Bestuurslid van Tennisverenigingen Avanti, Studenten-tennisverenigingTAM (voorzitter) en TV De Gooische Vallei
 • Verzorgde gastcolleges, o.a. op Hogeschool Wittenborg, VU en RUG.
 • Verzorgde columns voor o.a. Personeelsbeleid, LofOnline.nl, Mamas.nl en Mooz.nl.
 • Oud-commissaris Hostiebakkerij St. Michelsgestel.

En..ik heb hobby’s. Vooral gericht op bewegen. Ik mediteer iedere dag, dat is goed voor lijf en geest. En eigenlijk vind ik alle sporten leuk, om te doen en om naar te kijken. Ik heb gehockeyd, ge-sloeproeid, en  goed en fanatiek getennist. Maar echt favoriet zijn:

 • Bergsport. Ik ben gek op de bergen. Ervaren in klimmen, bergwandelen en skiën.
 • Nu helemaal weg van golfen. Ben van de toernooitjes en (graag veel) golfvakanties.
 • En ik ga naar de sportschool om een beetje in vorm te blijven 🙂

(Oja, en met een goed boek doe je me ook een groot plezier)

Vreneli Stadelmaier

Uitnodiging. Zet vandaag die stap